Koleksi Hadis – Adab Menziarah Orang Sakit

Hadith:

Daripada Abu Musa RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Ziarahilah orang sakit, beri makanlah orang lapar dan bebaskanlah tawanan”.  

Huraian Hadith: 

  1. Galakan menziarahi orang sakit, memberi makan orang lapar dan membebaskan orang tawanan, termasuk juga orang yang menanggung beban hutang atau ditimpa musibah.
  2. Orang yang berbuat baik kepada orang lain akan mendapat balasan kebaikan daripada Allah SWT dan akhirat.
  3. Islam menggalakkan budaya kerjasama dan tolong-menolong dikalangan umatnya.

(Hadith Riwayat al-Bukhari)   

Sumber: Kitab Riyadhus Salihin

Rujukan Hadis: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM

http://www.islam.gov.my/e-hadith/286-adab-menziarah-orang-sakit


Akan datang Mr Bagaimana Podcasts

Host: Mohd Fauzan Mat Noor

Facebook Profile: https://www.facebook.com/fauzan.matnoor

Follow Podcasts Kami:

Portal: https://mrbagaimana.com/

Podcasts: https://mrbagaimana.com/portfolio/

Podcasts Blog: https://mrbagaimana.com/category/podcasts/

Media Sosial Mr Bagaimana: Facebook, Twitter, Instagram, Linked In, Pocket, Path, Pinterest, Tumbler

Terkini di Mr Bagaimana Podcasts

Koleksi Hadis – Sampaikan Berita yang Baik Mr Bagaimana

Hadith: Daripada Jabir RA katanya, seorang lelaki bertanya, “Dimanakah tempatku, Ya Rasulullah, jika aku terbunuh ketika berjihad?” Baginda terus menjawab, “Didalam Syurga”. Orang itu melemparkan beberapa biji buah tamar yang dipegangnya kemudian pergi berperang sehinggalah ia terbunuh. Huraian Hadith: Umat Islam dituntut supaya bertanya sesuatu yang tidak diketahui mengenai hukum-hukum syarak kepada mereka yang lebih mengetahui, lebih-lebih lagi perkara yang boleh memberi kebaikan di dunia dan juga di akhirat. Seseorang itu juga dituntut supaya memberitahu perkara-perkara yang baik kepada orang lain dengan seberapa segera, kerana berbuat demikian dapat melatih jiwa mereka beramal dengan ikhlas dengan tidak membuang masa. (Hadith Riwayat Muslim) Rujukan Hadis: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM http://www.islam.gov.my/e-hadith/318-sampaikan-berita-yang-baik Host: Mohd Fauzan Mat Noor Facebook Profile: https://www.facebook.com/fauzan.matnoor Google Search on Mohd Fauzan Mat Noor Follow Podcasts Kami: Portal: https://mrbagaimana.com/ Podcasts: https://mrbagaimana.com/portfolio/ Podcasts Blog: https://mrbagaimana.com/category/podcasts/ Media Sosial Mr Bagaimana: Facebook, Twitter, Instagram, Linked In, Pocket, Path, Pinterest, Tumbler Listen: https://anchor.fm/mr-bagaimana https://open.spotify.com/show/2LlpFDIQdPlsIBcxenKrDU https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8xY2ViZGNhYy9wb2RjYXN0L3Jzcw%3D%3D https://radiopublic.com/mr-bagaimana-6BwDnq https://www.breaker.audio/mr-bagaimana https://pca.st/9v949htc https://podcasts.apple.com/us/podcast/id1508935235 — Send in a voice message: https://anchor.fm/mr-bagaimana/message
  1. Koleksi Hadis – Sampaikan Berita yang Baik
  2. Koleksi Hadis – Kelebihan Orang yang Bersyukur
  3. Koleksi Hadis – Digalakkan Membaca al-Qur’an Secara Beramai-ramai
  4. Koleksi Hadis – Kelebihan Solat Fardhu
  5. Koleksi Hadis – Kelebihan Membaca Surah Al-Ikhlas