Tema Merdeka tahun ini ‘Malaysia Prihatin’

scenic view of city during evening Photo by Umar Mukhtar on Pexels.com

Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini adalah Malaysia Cares, menghargai dan mengangkat peranan semua pihak tanpa mengira bangsa dan pujukan politik, terutama dalam menghadapi wabak Covid-19.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, keprihatinan sebenar yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia adalah untuk memastikan keamanan, kestabilan dan kemakmuran dapat dikekalkan di bumi Malaysia yang tercinta ini.

“Diharapkan sikap prihatin ini dapat ditanamkan dalam diri kita. Saya yakin selagi sikap prihatin ini ada pada kita, tidak kira perbezaan, percanggahan dan keraguan yang timbul, Malaysia akan tetap utuh dan cemerlang, ”katanya dalam catatan baru-baru ini di laman Facebook rasminya malam ini.

Aminuddin menambah, untuk kali ke-63, rakyat Malaysia akan menyambut Hari Kebangsaan dalam keadaan aman dan sejahtera.

“Secara rasmi, ini adalah Hari Kebangsaan ke-63 sesuai dengan hari pengumuman Kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 oleh Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka.

“Kemerdekaan bukan hanya kebebasan dari penjajahan fizikal sahaja. Kita perlu berusaha untuk memastikan bahawa negara kita benar-benar bebas dari rasuah dan penyalahgunaan kuasa, “tambahnya.

Sumber: Bernama

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan