Ubat untuk kanak-kanak

Adalah sangat penting untuk mengesahkan keberkesanan dan keselamatan ubat semasa merawat anak.

Terutama kanak-kanak kecil mungkin memetabolisme ubat secara berbeza daripada orang dewasa, dan kesan ubat mungkin berbeza. Salah satu sebabnya ialah badan kanak-kanak mengandungi lebih banyak cecair daripada orang dewasa. Lebih-lebih lagi, bergantung pada usia, kanak-kanak mungkin memetabolismekan ubat lebih cepat atau lebih lambat daripada orang dewasa.

Penyakit pada kanak-kanak juga mungkin berbeza dengan penyakit yang sesuai pada orang dewasa, yang bermaksud bahawa ubat mungkin tidak berfungsi untuk kanak-kanak atau memerlukan dos yang berbeza. Seorang kanak-kanak mungkin lebih peka terhadap kesan buruk ubat daripada orang dewasa. Percubaan perubatan yang dilakukan pada orang dewasa tidak langsung berlaku untuk ciri khas terapi pada kanak-kanak, sebab itulah kita memerlukan ujian di mana subjeknya adalah kanak-kanak.

Untuk memastikan rawatan ubat yang berjaya untuk anak anda, ikuti langkah berikut:

Jangan berikan ubat untuk kanak-kanak untuk orang dewasa, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya terdapat ubat over-the-counter – (OTC), ikuti cadangan umur yang terdapat pada bungkusan dan risalah pakej.
Ikuti arahan dos yang diberikan oleh doktor anda kepada anda atau dinyatakan pada bungkusan dan risalah pakej ubat OTC.
Sekiranya mengubati anak anda telah bermasalah pada masa lalu (contohnya jika sukar menelan tablet, rasa tidak sedap dari ubat ini telah menyebabkan masalah atau anak itu mengalami reaksi buruk), beritahu doktor anda tentangnya ketika dia memilih ubat dan bentuk dos yang sesuai untuk anak anda.
Pastikan dari doktor dan farmasi bahawa arahan dos adalah jelas dan bahawa produk ubat dan alat pengukur sesuai untuk dos yang dimaksudkan (contohnya tablet boleh dibelah dua atau jarum suntikan yang sesuai disediakan untuk memberikan dos yang lebih kecil ubat cecair).
Beritahu anak anda mengapa dan bagaimana ubat itu digunakan. Fikirkan bersama apa yang harus anda ketahui mengenai ubat anda. Cari maklumat lebih lanjut dalam risalah pakej. Anda juga boleh membawa anak anda ke farmasi dengan anda.

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan