Menteri Kewangan: Pembayaran BSH Fasa 3 untuk penerima bukan luar bandar akan dibuat pada akhir bulan Julai

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Pembayaran untuk Fasa 3 bantuan Bantuan Sara Hidup (BSH) bagi mereka yang berada di kawasan luar bandar di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak akan dibuat menjelang akhir bulan depan.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata ini akan memberi manfaat kepada 5 juta penerima, yang terdiri daripada 3.8 juta isi rumah dan 1.2 juta individu.

Kerajaan telah memperuntukkan RM3 bilion untuk fasa ketiga.

Penerima untuk kategori isi rumah, yang akan menerima sehingga RM600 setiap isi rumah bergantung pada tahap pendapatan, juga akan mendapat bantuan tambahan sebanyak RM120 setiap anak (di bawah 18 tahun) untuk maksimum empat anak.

“Sebagai contoh, isi rumah berpendapatan kurang dari RM2,000 dengan empat anak akan menerima RM1,080,” katanya dalam kenyataan media untuk laporan LAKSANA ke-11 mengenai pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) dan Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana).

Tengku Zafrul mengatakan seperti yang diumumkan sebelumnya, pelaksanaan pembayaran tunai Bantuan Prihatin Nasional (BPN) serta fasa kedua dan ketiga BSH 2020 untuk kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak (tanpa akaun bank) akan bermula dari 1 hingga 31 Julai 2020 difasilitasi oleh Perbendaharaan Sabah dan Perbendaharaan Sarawak.

“Inisiatif ini akan memberi manfaat kepada 53,325 penerima dengan jumlah pembayaran kewangan sebanyak RM28.7 juta,” katanya.

Untuk program Kumpulan Wang Simpanan Pekerja i-Lestari, dia menyatakan bahawa sebanyak 4.34 juta permohonan telah disetujui pada 26 Jun, dengan nilai pengeluaran sebanyak RM2.17 bilion sebulan.

Mengenai Dana Pinjaman Lembut PKS yang ditadbir oleh Bank Negara Malaysia, katanya pada tarikh yang sama (26 Jun), jumlah pembiayaan berjumlah RM8.4 bilion telah diluluskan oleh bank tempatan dan diterima secara rasmi oleh 19.539 perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Mengenai skim kredit mikro, katanya, 7.577 permohonan bernilai RM260.6 juta telah diluluskan di bawah skim kredit mikro Bank Simpanan Nasional, sementara program TEKUN menyaksikan 25,071 permohonan bernilai RM191.50 juta diluluskan pada 26 Jun.

Mengenai Penjana, Tengku Zafrul berkata di bawah program MY30, kerajaan telah memperuntukkan RM200 juta untuk perjalanan tanpa had dengan hanya RM1 sehari selama 30 hari untuk MRT, LRT, monorel, BRT, RapidKL Bas dan MRT feeder bus.

“Pada 28 Juni, 66.692 pas telah terjual dan subsidi kerajaan untuk pas tersebut bernilai RM11.3 juta,” katanya.

Untuk Program Subsidi Upah yang dipertingkatkan dengan peruntukan RM5.3 bilion, dia mengatakan pekerja di sektor pelancongan dan dilarang semasa perintah kawalan pergerakan ditingkatkan (EMCO) yang telah mendapat cuti tanpa gaji layak menerima subsidi upah. Ini dengan syarat mereka menerima subsidi gaji ini secara langsung.

Tengku Zafrul mengatakan terdapat pertumbuhan positif dalam penciptaan pekerjaan dan jumlah pencari kerja yang mendaftar untuk mendapatkan peluang pekerjaan sejak pelancaran PenjanaKerja pada 15 Jun, program insentif dan latihan bantuan pengambilan pekerja di bawah Penjana.

Mengenai bantuan sosial RM108 juta untuk golongan yang rentan di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), katanya pada 25 Jun, lebih dari 28,000 pendaftaran ibu tunggal baru telah diterima.

“Pendaftaran ini sedang dikaji dan tarikh pembayaran sekali akan diumumkan tidak lama lagi. Sebagai peringatan, tempoh pendaftaran dibuka hingga 31 Oktober 2020, ”katanya. 

Sumber: Bernama

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan