Virtual Job Hunt membantu peminjam PTPTN mencari pekerjaan

Photo by Field Engineer on Pexels.com

PUTRAJAYA: Sebanyak 4.609 pekerjaan di pelbagai bidang akan ditawarkan di Virtual Mini Job Hunt untuk Peminjam PTPTN dari 30 Jun hingga 3 Julai, kata ketua eksekutif Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Ahmad Dasuki Abdul Majid.

Katanya, 20 majikan akan mengambil bahagian dalam program empat hari yang dianjurkan bersama dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Virtual Mini Job Hunt dibuka kepada semua peminjam PTPTN yang telah menamatkan pengajian termasuk mereka yang kini bekerja tetapi ingin maju dalam karier mereka, katanya pada sidang media yang diadakan sempena pertukaran dokumen antara PTPTN dan Perkeso di sini semalam .

Dia menambah bahawa pada 30 Jun dan 1 Julai, sesi webinar mengenai persediaan sebelum wawancara akan dilakukan sementara wawancara dalam talian akan diadakan pada 2 dan 3 Julai.

“Peminjam yang berminat (untuk bergabung) boleh mendaftar mulai hari ini hingga 3 Julai melalui https://careerfair.perkeso.gov.my,” katanya semalam, sambil menambah bahawa tidak akan dikenakan bayaran penyertaan.

Ahmad Dasuki menambah bahawa jika calon berjaya mendapatkan pekerjaan melalui program ini, gaji mereka tidak akan dipotong secara automatik untuk membayar pinjaman mereka.

Mengulas mengenai MoU antara PTPTN dan Perkeso, beliau berkata antara inisiatif yang digariskan di bawah kerjasama strategik adalah membantu peminjam PTPTN yang telah lulus tetapi tidak dapat mencari pekerjaan, mengadakan webinar dan latihan pra-wawancara, mendorong mereka untuk mendaftar di portal EISJob dan mengatur bersama program kerjaya.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan dan ketua eksekutif Perkeso, Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed. 

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan

Sumber: Bernama