TNB mengkaji mekanisme untuk menangani bil elektrik yang tinggi – Datuk Seri Mahdzir Khalid

PETALING JAYA: Tenaga Nasional Bhd sedang mengkaji beberapa mekanisme untuk menangani aduan baru-baru ini mengenai caj elektrik tinggi di kalangan pengguna semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO), kata Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Pengerusi TNB mengatakan bahawa pengurusan syarikat tenaga bekerjasama dengan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli dan Suruhanjaya Tenaga untuk mencari jalan penyelesaian.

“Saya perhatikan ketidakselesaan dan keluhan yang disuarakan oleh orang-orang setelah menerima bil TNB mereka.

“Saya harap penjelasan ini sedikit sebanyak dapat meredakan kebimbangan dan memberi kelegaan kepada rakyat Malaysia,” tulisnya di Facebooknya pada hari Selasa (16 Jun).

Semasa MCO bermula pada 18 Mac, Mahdzir mengatakan, pembacaan meter TNB di lokasi terpaksa berhenti sementara dan hanya anggaran yang dilakukan untuk penggunaan bulan Mac dan April.

Anggaran bacaan kemudian dihantar kepada pengguna melalui aplikasi myTNB.

“Kemudian pembacaan di lokasi dilanjutkan pada 15 Mei, dan bil terbaru yang diterima pengguna adalah penggunaan elektrik sebenar sejak MCO bermula,” katanya.

Mahdzir juga menolak tuduhan mengenai elaun yang diterimanya dalam kedudukannya.

“Saya mengambil kesempatan ini untuk menolak beberapa tuntutan ‘nakal’ oleh pihak tertentu mengenai peruntukan saya sebagai ketua TNB.

“Elaun sebenar yang diterima jauh lebih rendah. Cukup bagi saya untuk mengatakan bahawa ia terlalu rendah daripada apa yang dituntut, ”tambahnya.

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan

Sumber: The Star