Selangor membenarkan solat berjemaah 40 untuk hari Jumaat, solat berjemaah mulai hari ini

Photo by Pixabay on Pexels.com

SHAH ALAM, 11 Jun – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberikan perkenan untuk membenarkan jemaah berjumlah 40 orang, untuk menunaikan solat wajib Jumaat dan berjemaah di 39 masjid terpilih di negeri ini mulai esok.

Setiausaha peribadi Sultan, Datuk Mohamad Munir Bani berkata, keputusan itu dibuat setelah pemerintah mengambil kira pandangan pelbagai pihak termasuk Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), berikutan pelaksanaan pemulihan perintah kawalan pergerakan (RMCO).

“Yang Mulia telah bersetuju bahawa jemaah untuk solat Jumaat dinaikkan dari 12 menjadi 40 orang, selain pegawai masjid dan anggota jawatankuasa, di 39 masjid seperti yang dinyatakan sebelumnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia mengatakan bagi orang Islam yang tidak dapat menunaikan solat Jumaat di masjid, mereka harus menunaikan solat Zohor di rumah masing-masing.

Mohamad Munir menambah bahawa surau masih belum dibuka untuk orang ramai, kecuali tiga pegawai surau yang telah dibenarkan menghadiri dan mengerjakan solat Jumaat.

Pada 14 Mei, Sultan Selangor memberikan perkenan agar solat Jumaat dapat dilakukan di 39 masjid terpilih, dengan jumlah jemaah terhad kepada 12 orang, terdiri daripada pegawai dan anggota jawatankuasa setiap masjid, berikutan penurunan jumlah Covid -19 kes. 

Sumber: Bernama

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan