Bank Negara melantik Marzunisham sebagai timbalan gabenor

PETALING JAYA: Bank Negara Malaysia telah melantik Marzunisham Omar sebagai timbalan gabenor dan Norhana Endut sebagai penolong gabenor di bank pusat.

Mazunisham akan menjalani penggal tiga tahun berkuatkuasa 15 Jun. Sebagai timbalan gabenor, dia bertanggungjawab dalam pengurusan korporat bank, termasuk mata wang dan kewangan, digital dan teknologi, modal insan dan perkhidmatan korporat.

Dalam satu kenyataan hari ini, BNM mengatakan bahawa dia akan dilantik sebagai ahli lembaga pengarah bank, bertugas di pelbagai jawatankuasa yang berurusan dengan pengurusan, dasar monetari, kestabilan kewangan, pengurusan rizab dan pengurusan risiko.

Marzunisham juga telah dilantik untuk mengetuai Jawatankuasa Penyelarasan Nasional untuk Membanteras Pengubahan Wang Haram (NCC).

Dia memiliki pengalaman selama 27 tahun dalam perbankan pusat, mulai dari kebijakan ekonomi dan monetari, peraturan dan pengembangan sektor kewangan, penyertaan kewangan dan pengembangan organisasi.

Dia juga pernah berkhidmat sebagai pengarah eksekutif Konstituensi Kumpulan Pengundian Asia Tenggara di Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

Sementara itu, Norhana akan bertanggungjawab untuk bidang ekonomi, dasar monetari, pengurusan data, statistik.

Beliau memiliki gelar PhD dan Master dalam bidang Ekonomi dari Washington University, St Louis, Amerika Syarikat, dan ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi dari University of Warwick, United Kingdom.

Sumber: Free Malaysia Today

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan