Universiti Malaya berada di kedudukan tertinggi – QS World University Ranking

PETALING JAYA: Buat pertama kalinya, semua lima universiti penyelidikan Malaysia berada di antara 200 teratas di dunia, menurut Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2021 yang berprestij.

Universiti Malaya (UM) terus membuat kemajuan hebat dalam kedudukan antarabangsa.

Universiti tertua di Malaysia kini berada di kedudukan ke-59, melonjak ke-11 dari ke-70 tahun lalu dengan skor keseluruhan 70.1.

UM meningkatkan prestasinya di empat daripada enam metrik yang digunakan oleh QS, termasuk peningkatan 76 tempat dalam petikan per fakulti – petunjuk kesan penyelidikan.

Universiti penyelidikan lain di negara ini – Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) – semuanya berada dalam arah aliran menaik (lihat jadual).

Naib Canselor UPM Prof Datuk Dr Aini Ideris berkata, walaupun terdapat peningkatan yang berterusan, universiti itu merancang untuk terus meningkatkan kekuatannya sambil mengatasi segala kelemahan.

“Peningkatan berterusan sangat penting kerana kami bercita-cita untuk menjadi salah satu daripada 100 universiti teratas di bawah QS World University Rankings dalam lima tahun ke depan,” katanya kepada The Star.

Dia juga mengatakan bahawa sokongan dan komitmen yang kuat dari staf yang mendorong universiti ini mendapat 27 tempat ke kedudukan ke-132 dalam ranking.

Naib Canselor UKM Prof Dr Mohd Hamdi Abd Shukor berkata, mereka bertambah baik dari kedudukan tahun lalu pada kedudukan ke-160 hingga ke-141.

“UKM akan terus fokus pada peningkatan asas-asas kami, terutama dalam bidang penelitian, pengajaran dan pengantarabangsaan,” katanya, sambil menambahkan bahawa kedudukan harus dilihat sebagai produk sampingan dari “universiti yang hebat”.

“Peringkat penting untuk membuat penanda aras diri kita dengan pemain terbaik di dunia. Ini jelas bukan skala mutlak tetapi berfungsi sebagai rujukan, ”katanya.

Sementara itu, Universiti Taylor (ke-379) mencatat pertumbuhan tahun ke tahun yang paling mengagumkan, melonjak 135 tempat untuk masuk ke 400 universiti teratas di dunia dengan skor keseluruhan 28.9.

Naib Canselor dan Presidennya Prof Michael Driscoll berkata, QS World University Rankings terbaru mengesahkan Taylor’s University sebagai universiti swasta terbaik di negara ini.

“Ia juga menyedari pendidikan bertaraf dunia yang kami berikan untuk pelajar kami,” katanya.

Sebanyak 19 universiti tempatan mendapat kedudukan dalam edisi ke-17 peringkat antarabangsa.

Pengarah penyelidikan QS Ben Sowter mengatakan kenaikan universiti-universiti di Malaysia adalah hasil usaha bersepadu dan pelaburan berterusan.

“Universiti-universiti terkemuka di Malaysia memberikan sumber pengajaran yang baik seperti yang diukur berdasarkan nisbah fakulti / pelajar kami.

“Dalam hal intensiti dan impak penyelidikan, pemain nasional terbaik adalah UM (241) sementara yang terbaik berikutnya adalah UTM (ke-461).

“Negara yang bercita-cita tinggi seperti Malaysia, pasti akan mencapai kecemerlangan penyelidikan serta terus melabur dalam kecemerlangan pengajaran,” katanya dalam satu kenyataan media.

Massachusetts Institute of Technology kekal nombor satu di dunia untuk tahun kesembilan berturut-turut. Universiti terkemuka di Asia adalah Universiti Nasional Singapura dan Universiti Teknologi Nanyang, masing-masing berada di ranking ke-11 dan ke-13.

Untuk maklumat lanjut, lawati https://www.topuniversities.com .

Sumber: The Star

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan