Kajiselidik – Kebanyakan rakyat Malaysia berhati-hati dengan aktiviti dalam tempoh PKPP berbanding negara-negara Asean

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

PETALING JAYA: Sebilangan besar rakyat Malaysia yang disurvei dalam tinjauan wilayah mengatakan bahawa mereka masih belum bersedia untuk mengambil bagian dalam acara budaya, pergi ke gimnasium, atau bahkan melakukan perjalanan ke dalam atau luar negeri tahun ini.

Sebaliknya, responden Indonesia, Singapura, Filipina dan Thailand lebih selesa mengambil bahagian dalam kegiatan tersebut kerana negara mereka secara beransur-ansur membatalkan sekatan Covid-19 untuk memulakan ekonomi mereka.

“Rakyat Vietnam berada di depan kurva untuk sepenuhnya menyesuaikan diri dengan ‘norma baru’ dan melihat pandemi berada di belakang mereka,” kata pakaian pengundian multinasional, Ipsos dalam satu kenyataan dalam tinjauannya.

Tinjauan itu melibatkan 3,000 orang di enam negara Asean, dengan 500 responden dari setiap negara: Indonesia, Singapura, Vietnam, Thailand, Malaysia dan Filipina.

Tinjauan itu mendapati bahawa lebih daripada satu pertiga rakyat Malaysia mengatakan mereka masih dalam fasa “reaksi” dalam mewujudkan rutin baru.

Sumber Gambarajah: IPSOS

“Rakyat Malaysia lebih khuatir, sementara negara-negara lain telah beralih ke tahap penyesuaian.

“Rakyat Malaysia percaya bahawa selain daripada mengunjungi keluarga, mereka memerlukan masa untuk menaiki pengangkutan awam dan pergi ke negara lain.

“Masih ada keengganan dan ketidakpastian di udara,” kata Ipsos.

Di kalangan responden Malaysia, 46% merasakan bahawa mereka bersedia untuk mengunjungi rakan atau keluarga di rumah mereka antara bulan Mei dan Julai dan 46% merasa selesa untuk pergi ke restoran dalam tempoh yang sama.

Walau bagaimanapun, kebanyakan responden di enam negara merasakan bahawa mereka tidak akan melakukan perjalanan ke negara lain pada tahun ini.

Majoriti atau 83% responden Malaysia mengatakan bahawa mereka tidak akan melakukan perjalanan ke luar negeri tahun ini dan 53% merasakan mereka tidak akan melakukan perjalanan ke dalam negeri dalam tempoh yang sama.

Sementara itu, responden dari Singapura, Vietnam dan Thailand mengatakan bahawa mereka bersedia melakukan perjalanan dalam negeri dan menggunakan pengangkutan awam paling awal antara bulan Mei dan Julai.

Kerajaan Malaysia baru saja mengumumkan perintah kawalan pergerakan pemulihan (MCO) untuk negara itu mulai hari ini (10 Jun), di mana perjalanan antara negeri dan sekatan lebih banyak dilonggarkan.

Ipsos percaya rakyat Malaysia perlu cepat menyesuaikan diri dengan keadaan baru agar ekonomi negara pulih.

Sumber: The Star

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan