Tengku Zafrul: Sebanyak 35 800 permohonan Geran Khas Prihatin diluluskan, pembayaran akan dibuat akhir bulan Jun

KUALA LUMPUR, 9 Jun – Sebanyak 35.800 permohonan Geran Khas Prihatin (GKP) untuk perusahaan kecil dan sederhana mikro (PKS) telah diluluskan, demikian menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz hari ini.

Pemohon katanya, dapat memeriksa status permohonan mereka mulai hari ini dengan pembayaran akan dilakukan pada akhir bulan Jun.

Tempoh rayuan masih dibuka sehingga 15 Jun melalui portal rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), https://gkp.hasil.gov.my/ , katanya dan menambah bahawa LHDN telah menerima 81,260 permohonan untuk GKP.

“LHDN telah berkongsi dengan kami alasan penolakan, seperti borang yang tidak lengkap dilengkapkan – misalnya, syarikat yang didaftarkan sebagai ‘private limited / sendirian berhad’ dinyatakan sebagai ‘perkongsian’. Di portal rayuan, perayu boleh menyerahkan sijil syarikat yang berkenaan untuk pertimbangan LHDN.

“Saya harap pemilik perniagaan mikro akan merebut peluang ini (untuk mengajukan banding),” katanya ketika berkongsi Laporan Laksana ke-8 tentang Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) di sini hari ini.

Di bawah skim kredit mikro Bank Simpanan Nasional (BSN), 5,222 permohonan telah diluluskan bernilai RM191 juta, sementara di bawah program Tekun Nasional, 19,382 permohonan diluluskan berjumlah RM151 juta.

Mengenai SME Easy Loan Fund di bawah pengawasan Bank Negara Malaysia (BNM), Zafrul berkata jumlah pembiayaan berjumlah RM7.5 bilion telah diluluskan pada 5 Jun.

“Ini akan memberi manfaat kepada 18,227 PKS. Jumlah ini merangkumi dana dari Kemudahan Bantuan Khas dan Kemudahan Agrofood, ”katanya.

Mengenai program Subsidi Upah, Menteri Kewangan mengatakan sejumlah RM4 bilion telah diluluskan hingga 5 Jun 2020 untuk 293.033 majikan yang memberi manfaat kepada 2.3 juta pekerja.

Ini menunjukkan kenaikan sebanyak RM780 juta yang diluluskan untuk 100,000 pekerja, berbanding dua minggu lalu, katanya.

Sementara itu, mengenai Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) yang diuruskan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), dia mengatakan RM121 juta telah diluluskan untuk 202,000 pekerja hingga Jun 2020.

Tengku Zafrul juga mengatakan Program Bantuan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Covid-19 (e-CAP) untuk Majikan telah menerima 29.601 permohonan sehingga Jun 2020 dengan 6.500 permohonan telah diluluskan, mewakili RM42.9 juta dari segi caruman majikan, berbanding RM34.8 juta dicatatkan satu minggu yang lalu. 

Sumber: Bernama

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan