Penerbangan Malaysia Airlines System, MAS kembali beroperasi

PETALING JAYA: Penyambungan semula penerbangan antarabangsa oleh Malaysia Airlines Bhd bulan depan akan membolehkan keluarga bersatu dengan orang tersayang setelah berpisah kerana sekatan perjalanan di banyak tempat di dunia.

Syarikat penerbangan nasional telah meningkatkan hubungan domestik bulan ini dan akan meneruskan beberapa penerbangan antarabangsa ketika negara-negara mulai mencabut batasan sempadan.

“Namun, penumpang diingatkan untuk memeriksa syarat masuk dan keluar sebelum perjalanan mereka dengan sekatan perjalanan tetap berlaku di kebanyakan negara,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Malaysia Airlines mengatakan akan menyesuaikan kapasiti jaringan dari semasa ke semasa untuk memastikan permintaan penumpang dipenuhi sebelum normalisasi jadual dan destinasi penerbangan domestik dan antarabangsa pada Oktober ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Kapten Izham Ismail mengatakan: “Syarikat penerbangan itu tidak sabar untuk menyambut penumpang di atas kapal setelah penyambungan semula perkhidmatan dan peningkatan kapasiti.

“Kami akan terus memastikan keselamatan, kesihatan dan keselesaan mereka dengan memperkenalkan inisiatif baru yang sejalan dengan protokol keselamatan dan kesihatan antarabangsa sebagai bagian dari komitmen kami untuk menawarkan ketenangan fikiran penumpang sepanjang perjalanan mereka bersama kami.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada pelanggan kami atas sokongan dan keyakinan mereka yang berterusan terhadap Malaysia Airlines sepanjang masa-masa yang mencabar ini,” tambahnya.

Malaysia Airlines juga telah merilis video khas di platform media sosialnya yang berjudul “Siap terbang dan menemui semula Malaysia” sempena pengumuman pemerintah baru-baru ini mengenai perjalanan antara negara.

“Kami berharap dengan mempamerkan tarikan domestik yang unik dan indah di seluruh Malaysia, kami dapat memberi inspirasi kepada pelancong tempatan untuk menjelajahi keindahan tanah air kami dan meningkatkan usaha pelancongan tempatan,” kata Izham.

Untuk bulan Jun dan Julai, terdapat dua penerbangan setiap minggu antara Kuala Lumpur dan Alor Setar, Johor Baru, Kota Baru, Langkawi, Terengganu, Labuan, Miri, Sandakan dan Tawau.

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuantan, Bintulu dan Sibu akan bermula seminggu sekali.

Terdapat tiga penerbangan setiap minggu antara Kuala Lumpur dan Pulau Pinang dan Kuching pada bulan Jun, dengan penerbangan antara Kuala Lumpur dan Kuching meningkat kepada lima kali seminggu mulai bulan Julai.

Penerbangan antarabangsa antara Kuala Lumpur dan Dhaka, Kathmandu, London, Osaka, Narita, Incheon, Hong Kong, Perth, Denpasar, Phuket dan Kemboja akan bermula dua kali seminggu bermula pada bulan Julai.

Namun, penerbangan dua kali seminggu ke Melbourne hanya akan berlangsung dari 1 Julai hingga 18 Julai, sementara penerbangan ke Sydney akan berlangsung selama lima hari dari 1 Julai hingga 5 Julai.

Berikutan itu, penerbangan dari Kuala Lumpur ke Melbourne dan Sydney akan dilakukan seminggu sekali.

Penerbangan antara Kuala Lumpur dan Chennai, Hyderabad, Mumbai, Bangalore, Cochin, Sri Lanka, Taipei, Guangzhou, Adelaide, Brisbane serta Surabaya akan dilakukan seminggu sekali.

Terdapat tiga penerbangan setiap minggu untuk laluan KL-Manila, empat penerbangan setiap minggu untuk KL-Jakarta / Bangkok dan lima penerbangan seminggu untuk KL-Singapura.

Setelah wabak Covid-19, syarikat penerbangan tersebut telah menerapkan berbagai langkah keselamatan dan protokol yang diperluas untuk diperluas ke Golden Airlines Malaysia Airlines, yang dijadwalkan akan dibuka kembali pada 1 Juli.

Penumpang yang mencari penerbangan untuk pulang ke Malaysia Airlines boleh menempah tiket mereka di laman web rasmi Malaysia Airlines di https://www.malaysiaairlines.com/my/en.html atau melalui aplikasi Malaysia Airlines dengan beberapa tarikh keberangkatan yang tersedia untuk membuat tempahan.

Jadual penerbangan tersedia di laman web Malaysia Airlines, dan penumpang diminta untuk melakukan daftar masuk dalam talian atau mudah alih untuk mengurangkan interaksi dan mengelakkan beratur di lapangan terbang, terutama yang melakukan perjalanan di dalam dan luar negara.

Sumber: The Star

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan