Pembukaan semula sekolah: Peringkat pertama bermula 24 Jun 2020

Photo by Akela Photography on Pexels.com

PUTRAJAYA: Kelas Tingkatan Lima, Tingkatan Enam, Vokasional dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) pertama di seluruh negara akan dibuka semula mulai 24 Jun.

Ini juga berlaku untuk kelas untuk sijil antarabangsa tahap yang sama.

Pengumuman mengenai pembukaan semula kelas terikat peperiksaan ini, yang akan melibatkan kira-kira 500,000 pelajar di 2,440 sekolah, dibuat oleh Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin semasa siaran langsung di televisyen hari ini.

Selain Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan STAM, peperiksaan sekolah peringkat tinggi lain di negara ini merangkumi Sijil Pelajaran Tinggi Malaysia (STPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM) serta peperiksaan setaraf antarabangsa.

“Tanggal pembukaan kembali sekolah-sekolah itu diputuskan setelah mempertimbangkan pandangan dan nasihat dari Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Nasional (NSC).

Photo by Akela Photography on Pexels.com

“Kami berharap ibu bapa dan penjaga akan memastikan anak-anak mereka sihat sebelum menghantar mereka ke sekolah,” kata Mohd Radzi semasa siaran langsung, yang disiarkan di TV3, RTM, TV Bernama dan Astro Awani.

Pembukaan semula sekolah untuk kelas lain, katanya, akan dibuat secara berperingkat.

“Kementerian Pendidikan akan membuat pengumuman mengenai perkara itu dari semasa ke semasa,” tambahnya.

Tahun persekolahan ditangguhkan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) pada 18 Mac dan kemudiannya, Perintah Kawalan Bersyarat (CMCO) pada 4 Mei.

Radzi mengatakan garis panduan untuk membuka semula sekolah-sekolah tersebut telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

“Garis panduan tersebut telah diuji di 12 sekolah di bawah Kementerian Pendidikan dan di lapan institusi pembelajaran swasta pada awal Mei,” katanya.

Sumber: NST

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan