Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malik sebagai ketua Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang baru

KUALA LUMPUR (9 Jun): Kerajaan telah melantik Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malik sebagai ketua Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang baru berkuatkuasa mulai hari ini. 

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah mengatakan pelantikan itu dibuat bersamaan dengan rancangan kementerian untuk penambahbaikan dasar di bawah SKMM, termasuk kajian semula strategi peruntukan spektrum 5G. 

Dr Fadhlullah akan mengambil alih peranan dari Al-Ishsal Ishak, yang telah menjawat jawatan tersebut sejak Oktober 2018. 

“Dr Fadhlullah adalah naib canselor dan CEO Universiti Perdana. Dia juga mantan pesuruhjaya di MCMC, dan memiliki pengalaman 20 tahun di sektor telekomunikasi, ”kata Saifuddin dalam satu kenyataan.  

Menteri itu juga mengumumkan pelantikan bekas CEO dan pengarah urusan Telekom Malaysia Bhd, Tan Sri Zamzamzairani Mood Isa, sebagai penasihat telekomunikasi. 

Zamzamzairani menawarkan pengalaman selama 30 tahun di sektor ini. Beliau juga kini merupakan ketua lembaga UEM Sunrise Bhd. 

Mengenai kajian semula dasar MCMC, Saifuddin mengatakan ini akan merangkumi tiga aspek utama: infrastruktur, kesediaan 5G, dan tadbir urus dan ketelusan. 

Kajian ini dibuat berdasarkan tahap baru yang dipicu oleh Covid-19, dan juga untuk memastikan pelaksanaan program kementerian untuk jangka masa panjang, kata Saifuddin. 

“Pada kesiapan 5G, strategi alokasi spektrum akan ditingkatkan untuk memastikan penggunaan yang optimum. 

“Struktur industri juga akan dikaji untuk memastikan kelestarian industri, dan keseimbangan dengan minat pengguna dalam jangka panjang,” tambahnya.  

Saifuddin juga mengatakan bahawa kuasa menteri akan dikaji untuk memastikan keseimbangan, sebagai bagian dari langkah-langkah untuk meningkatkan pemerintahan dan ketelusan institusi.  

“SKMM juga akan mengkaji ruang lingkup kerja dan tanggungjawabnya, sehingga dapat memberikan fokus kepada perniagaan utamanya. Ini termasuk untuk memperbaiki struktur organisasi dan memperbaiki bidang-bidang tertentu seperti undang-undang, pengauditan dan sumber manusia [pengurusan], ”katanya.  

Kementerian juga berusaha mempercepat pembangunan infrastruktur untuk meningkatkan liputan, tambahnya.  

“Saya yakin dengan pelantikan Dr Fadhlullah sebagai ketua baru dan usaha penambahbaikan, kita akan memperkukuhkan peranan dan prestasi SKMM untuk memberi manfaat kepada rakyat dan negara,” kata Saifuddin.  

Sejumlah perubahan MCMC, terutama tinjauan peruntukan spektrum 5G, menimbulkan persoalan lebih lanjut mengenai nasib model konsorsium 5G yang diturunkan semasa pemerintahan sebelumnya.

Pada 2 Jun, berita disiarkan bahawa lima syarikat – Telekom Malaysia Bhd, Celcom Axiata Bhd, Maxis Bhd, DiGi.Com Bhd dan Altel Communications Sdn Bhd – diberikan sebahagian daripada 700 band megahertz oleh kementerian, melalui Perintah Menteri bertarikh 15 Mei .  

Sehari setelah berita itu disiarkan, Saifuddin mengumumkan bahawa dia telah membatalkan perintah pemberian itu, dengan alasan “masalah teknikal, undang-undang dan perlunya mengikuti proses yang jelas”.

Peruntukan spektrum 5G jangka pendek kepada syarikat individu menimbulkan persoalan kerana MCMC, semasa pentadbiran sebelumnya, telah mengumumkan model konsortium di mana satu konsortium yang dibentuk oleh beberapa syarikat telco akan diberikan spektrum – langkah untuk memusatkan sumber daya untuk memastikan kelancaran pembangunan infrastruktur yang terlibat. 

Sumber: The Edge Market

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan