TNB – 6.3 juta pelanggan kediaman dapat diskaun 15 hingga 50 peratus

KUALA LUMPUR: Lebih 80 peratus pelanggan Tenaga Nasional Bhd (TNB) menikmati diskaun antara 15 dan 50 peratus, mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan dari tempoh 1 April hingga 30 September tahun ini.

Ketua pegawai runcit TNB, Megat Jalaluddin Megat Hassan, berkata kadar yang diperkenalkan menerusi pakej PRIHATIN tersebut, akan dinikmati pengguna sektor kediaman B40 dan M40 TNB yang berjumlah 6.3 juta daripada keseluruhan lebih 7.5 juta pengguna dalam sektor kediaman.

Di bawah pakej PRIHATIN, syarikat utiliti tersebut menawarkan diskaun bil tenaga pada 50 peratus bagi penggunaan tenaga di bawah 200 kilowatt, 25 peratus antara 201 dan 300 kilowatt dan 15 peratus antara 301 dan 600 kilowatt.

Kerajaan juga memutuskan untuk memberi diskaun dua peratus kepada semua pengguna lain dalam kategori perdagangan, perindustrian dan pertanian spesifik serta pengguna domestik bagi penggunaan elektrik pada tempoh tersebut.

“Seramai 6.3 juta pengguna kediaman daripada 7.5 juta adalah pengguna di bawah kategori B40 dan M40. Dalam erti kata lain, 85 peratus daripada pelanggan Tenaga Nasional akan mendapat diskaun antara 15 hingga 50 peratus,” katanya.

Photo by icon0.com on Pexels.com

Kerajaan menerusi TNB memperuntukkan RM530 juta untuk pemberian diskaun berperingkat itu bagi tempoh enam bulan.

Selain itu, TNB turut memperkenalkan Pelan Bayaran Mudah yang ditawarkan secara automatik kepada lebih 7.5 juta pengguna sektor kediaman bagi menyelesaikan bil elektrik mereka yang tertunggak sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan pandemik COVID-19.

Megat Jalaludin berkata, menerusi pelan tersebut yang ditawarkan secara automatik, pengguna diberi kelonggaran untuk membuat pembayaran secara ansuran sehingga Disember tahun ini, sambil membayar bil semasa.

“Bagaimanapun bagi pengguna yang ingin menjelaskan sepenuhnya (bil mereka) boleh saja berbuat demikian tanpa terikat dengan Pelan Bayaran Mudah. Tapi kita menggalakkan supaya pengguna menggunakan skim bayaran mudah ini yang telah disediakan,” katanya.

Beliau berkata untuk pelan berkenaan, pengguna boleh merujuk kepada bil sebenar semasa yang dikeluarkan TNB, yang terletak pada hujung sebelah kanan dalam kotak berwarna kuning.

Di dalam bil sebenar semasa, jumlah bayaran penuh akan tertera disamping jumlah bayaran minimum ansuran sekiranya pengguna memilih skim berkenaan.

Turut dilaksanakan, katanya, pengecualian surcaj lewat bayar sehingga akhir September dan penangguhan pemotongan bekalan sehingga 31 Julai depan.

Sumber: BERNAMA

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan