Keretapi Laos-China hampir 90% lengkap

Photo by Pixabay on Pexels.com

VIENTIANE – Pembinaan landasan kereta api Laos-China telah selesai 89.43 peratus pada akhir Mei dengan pihak berkuasa Lao meminta pemaju projek untuk meneruskan kerja mengikut rancangan.

Pengurus Besar Xiao Qianwen dari Laos-China Railway Co., Ltd. (LCRC), sebuah syarikat usaha sama yang berpusat di Vientiane yang bertanggungjawab dalam pembinaan dan operasi kereta api, memberi taklimat kepada Timbalan Perdana Menteri, Dr Bounthong Chitmany semasa lawatannya baru-baru ini ke tapak pembinaan projek di ibu negara dan wilayah Vientiane.

Sebanyak 65 terowong benar-benar bosan, dan banyak jambatan telah dibangun, menurut Pasaxon News. Keretapi sepanjang 409 km – berjalan melalui ibu kota Vientiane dan empat wilayah Vientiane, Luang Prabang, Oudomxay dan Luang Namtha yang bersempadan dengan China – menyusun 75 terowong dengan panjang gabungan 197.83km.

Hampir 50 km landasan kereta api telah diletakkan dari desa Houainamyen di daerah Naxaithong, Vientiane ke provinsi Luang Prabang, menurut Xiao.

Kerja pada fasa kedua projek keretapi Laos-China telah berjalan, yang akan memperluas landasan kereta api dari stesen pusat di Vientiane ke halaman kontena di kampung Thanalaeng di daerah Hadxaifong, Vientiane. Kawasan yang diperuntukkan untuk pembinaan sambungan kereta api sepanjang 17 km dan stesennya telah diperuntukkan.

Dr Bounthong, yang juga Pengerusi jawatankuasa penyeliaan projek pembinaan landasan kereta api Laos-China, meminta syarikat itu mementingkan pengurusan projek untuk memastikannya berjalan seperti yang dirancang.

Menurut rancangan asal, pembinaan projek bernilai AS $ 5.986 bilion akan selesai pada tahun 2021.

Photo by James Wheeler on Pexels.com

Pengendali kereta api telah mencari calon program latihan personel sebagai persiapan untuk operasi kereta api, yang diharapkan akan memulakan perkhidmatan pada awal 2022.

Dr Bounthong memberitahu pemaju dan pihak berkuasa yang bertanggung jawab untuk mempercepat rundingan dengan penduduk kampung yang terjejas oleh rancangan pembinaan yang kedua ( penyambungan) fasa dan untuk memindahkannya, membolehkan projek ini dapat diteruskan. 

Di tengah pandemi COVID-19 yang sedang berlangsung, timbalan perdana menteri meminta syarikat itu untuk memerhatikan langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang dikenakan oleh pemerintah Laos untuk menghentikan penyakit itu memasuki tapak projek.

Projek keretapi Laos-China adalah sebahagian daripada rangkaian rel serantau yang menghubungkan Kunming China ke Singapura melalui Laos, Thailand dan Malaysia.

Pemerintah Laos telah mementingkan projek ini kerana berharap dapat meningkatkan usaha untuk mengubah negara dari terkurung ke darat.

Sumber: Inquirer.net

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan