Wan Zulkiflee Wan Ariffin dilantik CEO Malaysia Airlines System,MAS yang baru

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin telah melantik Wan Zulkiflee Wan Ariffin ketua kumpulan syarikat induk Malaysia Airlines, Malaysia Aviation Group (MAG), berkuat kuasa 1 Julai.

Muhyiddin mengumumkan pada 6 Jun bahawa Wan Zulkiflee akan menggantikan Md Nor Yusof, yang mengundurkan diri dari syarikat penerbangan pada bulan Mac 2019.

Bersamaan dengan itu, Muhammad Taufik Aziz, ketua pegawai kewangan kumpulan syarikat tenaga Malaysia Petronas, dinaikkan pangkat untuk menggantikan Wan Zulkiflee sebagai presiden dan ketua eksekutif. Kedua-dua MAG dan Petronas dimiliki oleh kerajaan Malaysia.

Yassin menyatakan bahawa beberapa syarikat milik pemerintah perlu “diperkuat” untuk menghadapi apa yang disebutnya sebagai norma dunia baru, dan dengan melantik pemimpin baru di syarikat tersebut, ini akan memastikan koordinasi dasar dan objektif sosio-ekonomi negara tercapai.

“Saya percaya bahawa di bawah kepemimpinannya, [Malaysia Aviation Group] dapat disusun semula, dan berkembang sebagai syarikat penerbangan nasional yang berdaya tahan dan lestari yang memiliki pemerintahan yang baik,” kata Muhyiddin Yasin.

Wan Zulkiflee telah menjadi presiden dan ketua eksekutif Petronas sejak April 2015, sebuah syarikat di mana dia bekerja selama 10 tahun terakhir. Profil LinkedInnya tidak menunjukkan pengalaman dalam industri penerbangan.

Izham Ismail, ketua eksekutif dan pengarah urusan kumpulan MAG, mengatakan: “Pasukan kepemimpinan kanan berharap dapat bekerjasama dengan [Wan Zulkiflee] dalam memetakan masa depan kumpulan. [Kepemimpinannya yang terbukti dan karier terkenal di Petronas membuktikan bahawa dia adalah calon paling sesuai untuk memimpin MAG maju sebagai pemain kuat dalam industri penerbangan dan pembangun kritikal pembangunan negara. “

Syarikat induk MAG Khazanah Nasional memulakan pencarian rakan strategik untuk syarikat penerbangan kumpulan itu pada tahun 2019, yang gagal mencapai sasaran yang ditetapkan dalam rancangan pemulihan 2014. Pada Oktober 2019, Azmin Ali, menteri urusan ekonomi ketika itu, mengatakan bahawa empat entiti telah disenarai pendek sebagai rakan strategik yang berpotensi untuk MAG, tetapi sejak itu sedikit kemajuan telah dicapai.

Sumber: Flight Global

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan