PKPP: Sambutan Aidiladha, Ibadat Korban dibenarkan – TS Muhyiddin

Photo by Viktor Lundberg on Pexels.com

KUALA LUMPUR : Sekiranya Hari Raya Aidilfitri lebih awal diraikan jauh dari keluarga berikutan Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (CMCO), orang-orang terutama umat Islam kini dibenarkan untuk menyambut Hari Raya Aidiladha yang dijadualkan pada 31 Julai.

Dalam mengumumkan berita gembira itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa upacara Aidiladha dan korban masih tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Dalam kategori perayaan dan aktiviti keagamaan, saya ingin menyampaikan kabar baik. Hari Raya Aidiladha dan upacara pengorbanan akan dibenarkan tertakluk kepada SOP pihak berkuasa agama Islam, ”katanya.

Muhyiddin mengatakan dalam pengumuman pesanan khas mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (RMCO) untuk menggantikan CMCO yang akan berakhir pada hari Selasa, disiarkan melalui saluran televisyen tempatan hari ini.

RMCO yang bermula dari 10 Jun hingga 31 Ogos, akan menyaksikan lebih banyak kelonggaran termasuk perjalanan antara negeri kecuali ke kawasan di bawah Enhanced Movement Control Order (EMCO) dan hampir semua aktiviti sosial, pendidikan, keagamaan, perniagaan dan ekonomi dibuka semula.

Perdana Menteri mengatakan walaupun banyak kelonggaran diumumkan, beberapa aktiviti masih dibatasi, di antaranya prosesi keagamaan yang melibatkan banyak orang, kenduri, dan rumah terbuka.

Muhyiddin berkata kelonggaran untuk solat berjemaah dan aktiviti keagamaan di masjid dan rumah ibadat masih dipelajari.

“Relaksasi untuk solat berjemaah yang lebih besar berdasarkan ukuran masjid atau rumah ibadah sedang dipelajari oleh pemerintah dan akan diumumkan dalam waktu dekat,” katanya. 

Sumber: Bernama

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan