Malaysia akan menggandakan defisit untuk merangsang dana, kata menteri kewangan

KUALA LUMPUR (6 Jun): Malaysia berhasrat untuk meminjam jalan keluar dari kemerosotan ekonomi yang disebabkan oleh pandemi Covid-19, dan menteri kewangan memberitahu Reuters bahawa ia akan hampir dua kali ganda defisit fiskal tahun ini sambil terus membuka pilihan untuk meningkatkan siling hutang awam.

Ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara telah mengumumkan insentif bernilai RM295 bilion untuk melembutkan kesan pandemi Covid-19, dengan pemerintah berjanji untuk menyuntikkan secara langsung sejumlah RM45 bilion ke dalam ekonomi, yang kebanyakannya diperoleh melalui pinjaman dalam negeri.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memberitahu Reuters defisit fiskal akan meningkat kepada sekitar 6% daripada output ekonomi tahunan tahun ini kerana rangsangan itu, dan bahawa suntikan fiskal langsung sebanyak RM10 bilion yang diumumkan semalam akan ditingkatkan melalui pinjaman dalam negeri.

“Hanya ada banyak dasar kewangan yang dapat dilakukan,” kata Tengku Zafrul dalam wawancara di pejabatnya. “Oleh itu, anda memerlukan polisi fiskal untuk dimainkan asalkan anda mempunyai disiplin dan komitmen dalam jangka masa panjang untuk kembali ke tempat yang seharusnya anda hadapi dari segi defisit.”

Tengku Zafrul, yang merupakan ketua pegawai eksekutif (CEO) pemberi pinjaman CIMB Group Holdings Bhd sebelum bergabung dengan kerajaan berusia tiga bulan, mengatakan tujuannya adalah untuk mengecilkan defisit fiskal kepada kurang daripada 4% daripada produk domestik kasar ( KDNK) dalam tempoh tiga tahun akan datang. Ia adalah 3.2% tahun lalu.

“Seberapa buruk keadaan itu semasa [krisis kewangan global]? Ia adalah 6.7%. Oleh itu, kita mempunyai ruang jika kita mahu meminjam,” katanya, merujuk kepada defisit tahunan puncak negara pada tahun 2009.

Ekonomi terbesar di rantau ini, Indonesia, mengatakan bulan lalu bahwa ia menjangkakan defisit anggarannya akan meningkat menjadi 6.27% disebabkan oleh rangsangan yang berkaitan dengan virus.

Tengku Zafrul berkata hutang awam Malaysia yang belum dijelaskan sekarang berjumlah 52% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) tetapi bahawa “jika kita perlu, maka kita harus meningkatkan siling” melebihi 55% semasa “untuk membantu rakyat dan ekonomi”.

Dia enggan mengatakan seberapa tinggi pemerintah mungkin berusaha untuk menaikkan plafon, suatu langkah yang memerlukan persetujuan Parlimen.

Jiran Thailand mengatakan pada April rancangan pinjaman terbarunya akan meningkatkan hutang awamnya kepada 51.84% daripada KDNK pada tahun fiskal semasa dan 57.96% pada tahun berikutnya.

Tengku Zafrul, 46, mengatakan tidak ada keperluan segera untuk bank pusat untuk menurunkan kadar faedah penanda arasnya dari tahap rendah dekadnya sebanyak 2%, “mengingat kecairan di negara ini dan memandangkan ke mana mata wang pergi dan di mana kita berada sebagai ekonomi”.

Jawatankuasa dasar monetari Bank Negara Malaysia (BNM) akan bersidang pada 7 Julai depan, dan beberapa penganalisis meramalkan penurunan lagi.

Sumber: The Edge Market

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan