Kelantan, Sabah membenarkan 40 orang untuk menunaikan solat Jumaat bermula 5 Jun

Photo by Zukiman Mohamad on Pexels.com

KOTA BHARU (3 Jun): Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, telah memperkenankan agar solat Jumaat dilaksanakan di semua masjid di negeri ini mulai Jumaat ini (5 Jun), dengan berjemaah 40 orang.

Presiden Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) Tengku Temenggong Kelantan Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata, individu tersebut akan merangkumi imam, imam muda, bilal, siak, ahli jawatankuasa masjid dan penduduk tempatan terpilih, setelah mendapat kebenaran daripada mufti negeri dan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Solat Jumaat dibenarkan dilakukan secara berperingkat untuk memastikan ia dapat dilaksanakan secara terkawal untuk mengekang jangkitan Covid-19 di Kelantan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tengku Mohamad Rizam berkata, solat Jumaat akan dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan, termasuk pemeriksaan suhu badan, memakai topeng muka dan untuk mencatat kehadiran.

Untuk mengelakkan risiko jangkitan, mereka yang mempunyai gejala seperti batuk, demam, selesema dan sakit tekak serta warga emas di atas usia 70 tahun tidak dibenarkan hadir, katanya, sambil menambah bahawa masjid mesti memastikan pengudaraan yang baik dengan membuka semua pintu, tingkap dan menggunakan kipas dan bukannya penghawa dingin.

Sementara itu, di KOTA KINABALU, Majlis Fatwa Sabah hari ini telah mengizinkan 40 individu untuk menunaikan solat Jumaat di masjid, sementara jemaah untuk solat lima waktu terhad kepada 12 orang, mulai 5 Jun.

Mufti Sabah, Datuk Bungsu Aziz Jaafar berkata, jemaah untuk solat Jumaat akan merangkumi ahli jawatankuasa masjid, imam dan khatib, sementara untuk solat lima waktu setiap hari ia terdiri daripada ahli jawatankuasa masjid atau surau dan orang ramai.

Walau bagaimanapun, mereka yang berumur 70 tahun ke atas dan mereka yang mempunyai gejala seperti demam dan batuk tidak dibenarkan menghadiri solat.

“Pihak berkuasa dan ahli jawatankuasa masjid harus menentukan individu untuk menunaikan solat untuk mengelakkan kekeliruan dan perselisihan di antara mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Dia juga mengatakan bahawa orang ramai masih tidak dibenarkan menghadiri solat di masjid kecuali individu terpilih.

Follow & Subscribe Newsletter

Join 4,805 other subscribers


Berkaitan