BIMB Investment melancarkan dana baru, BIMB Shariah IncomePlus Fund

BIMB Investment Management Bhd (BIMB Investment), anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Bhd, telah melancarkan dana pendapatan tetap Islam borong baru bernama BIMB Shariah IncomePlus Fund (BSIF).

Pengerusi Mohamed Ridza Mohamed Abdulla berkata BSIF bertujuan untuk menyediakan pelabur yang canggih dengan portfolio pelaburan berisiko rendah, sambil menawarkan pengagihan pendapatan bulanan berkala dalam bentuk tunai atau unit tambahan.

“Kami dengan senang hati melancarkan BSIF, dana yang dibuat khusus untuk pelabur korporat yang mencari pelaburan berisiko rendah tetapi dengan pulangan yang lebih tinggi daripada deposit berjangka tradisional,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, pelancaran dana itu tepat pada masanya memandangkan persekitaran kadar faedah rendah sekarang.

“BSIF menawarkan peluang kepada pelabur korporat untuk mempelbagaikan dan mengimbangkan semula portfolio pelaburan dalam bentuk tunai dan Sukuk bermutu tinggi pelaburan,” katanya.

Mohamed Ridza berkata BSIF dikecualikan cukai dan baucar cukai akan dikongsi dengan pelabur.

Dia mengatakan dana yang dilaburkan dalam kombinasi portfolio tunai dan Sukuk sebagai aset pendasar yang menawarkan pulangan kumulatif yang lebih tinggi kepada pelabur yang canggih sambil mengekalkan modal mereka.

“70 hingga 90 persen dana akan dilaburkan dalam instrumen tunai dan 10 hingga 30 persen akan dilaburkan dalam instrumen Sukuk,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi berkata, BSIF adalah alternatif bagi pelabur korporat memandangkan kadar deposit rendah kerana pengurangan kadar polisi semalaman (OPR).

“Pendedahan sekurang-kurangnya 10 peratus dalam sukuk bermutu pelaburan tinggi memberikan penentu kepada pulangan BSIF. 

“Berdasarkan portfolio indikatif kami, BSIF berpotensi untuk menghasilkan pulangan 3,18 persen setahun, walaupun lingkungan kadar faedah rendah saat ini,” katanya.

Katanya, dana itu adalah kenderaan pelaburan yang sangat cair dan fleksibel tanpa tempoh penguncian dan tidak ada penalti untuk pengeluaran sebahagian.

“Dana BSIF menawarkan kecairan harian yang bermaksud bahawa pelabur yang canggih dapat menukar unit mereka, sepenuhnya atau sebahagian, menjadi tunai,” katanya.

Dia menambah bahawa pelaburan awal minimum dana adalah RM10,000 dengan pelaburan tambahan berikutnya bermula dari RM5,000, sementara yuran pengurusan tahunannya adalah 0.15% dengan yuran pemegang amanah 0.03% setahun. 

Follow & Subscribe Newsletter

Join 4,696 other subscribers


Berkaitan