Google Meet adalah percuma

Google telah menyaksikan penggunaan Zoom melonjak dari sepuluh juta peserta mesyuarat setiap hari menjadi 300 juta hanya dalam empat bulan. Jadi sekarang ini, Meet percuma.

Ketika dunia terus mencari di dalam kediaman mereka, orang harus terbiasa bersosial dan mengadakan pertemuan kerja dengan cara yang sama sekali berbeza. 

Panggilan video jarak jauh telah menjadi sebahagian dari kehidupan seharian, sementara ‘Zooming’ telah menjadi ungkapan yang paling sering digunakan untuk merujuk kepada panggilan video dalam keadaan terkunci. 

Oleh kerana Zoom meningkat populariti , platform lama seperti Skype dan Google Hangouts Meet (kini Google Meet) telah ketinggalan atau menjadi usang sama sekali.

Tetapi Google, yang jelas cuba membalikkan peralihan kuasa ini dalam persidangan video, telah membalas. Google Meet kini percuma untuk semua orang.

Sehingga bulan ini, semua pengguna boleh mengadakan mesyuarat yang terdiri daripada 100 orang untuk jangka masa yang tidak terhad. Sebelum ini, Hangouts Meet dibatasi hanya untuk perniagaan dan institusi pendidikan. 

Walaupun Google mengatakan ia boleh membataskannya kepada 60 minit dari 30 September, ia masih 20 minit lebih banyak daripada yang ditawarkan Zoom secara percuma.

Syarikat itu juga nampaknya memanfaatkan masalah keselamatan awal Zoom yang menyaksikan panggilan video dibuat di platform Zoombombed oleh tetamu yang tidak diundang. 

Sekiranya tetamu yang tidak diundang cuba menyertai panggilan video Google Meet, mereka akan dihantar ke ‘bilik hijau’, dan hanya akan diberi kemasukan apabila tuan rumah menyetujui permintaan tersebut.

Oleh itu, sama ada anda tergoda untuk beralih ke Google Meet kerana sekarang percuma atau kerana Google Meet telah mengatasi beberapa masalah keselamatan Zoom, di sini anda akan menemui 10 petua dan trik untuk membantu anda memanfaatkan platform secara maksimum.

Cara membuat panggilan video

Mungkin soalan yang paling penting. Google telah mempermudah mengadakan pesta Google Meet dengan rakan anda – selagi mereka merupakan sebahagian daripada ekosistem Google. Setiap orang mesti mempunyai Akaun Google (alamat e-mel Gmail), yang menurut syarikat itu adalah langkah keselamatan.

Sekiranya anda menggunakan komputer, log masuk ke Gmail atau Kalendar Google dan klik pada Google Meet. Sebagai alternatif, anda boleh menavigasi ke meet.google.com.

Sekarang klik butang ‘Sertai atau mulakan mesyuarat’. Pilih nama panggilan untuk mesyuarat dan klik Teruskan. Cukup kongsi nama panggilan mesyuarat yang anda pilih atau ID mesyuarat yang diberikan kepada peserta pilihan anda, dan mereka dapat bergabung dengan serta-merta.

Sekiranya anda tidak menggunakan komputer, muat turun Google Meet dari App Store iOS atau gedung Google Play dan ikuti langkah yang sama seperti di atas.

Cara menjadualkan perjumpaan Google Meet

Sekiranya anda ingin mengatur panggilan video Google Meet untuk kemudian hari, sama ada untuk pesta ulang tahun maya atau perjumpaan kerja, anda boleh melakukannya dengan menavigasi ke Kalendar Google. 

Klik ‘Buat’, masukkan semua butiran acara, dan taipkan alamat e-mel orang yang ingin anda jemput. Sekarang klik ‘Tambahkan persidangan video’ dan hantar jemputan anda. Seperti yang dinyatakan di atas, peserta tidak boleh menyertai mesyuarat kecuali mereka telah dijemput atau anda mengakuinya jika mereka cuba untuk bergabung.

Cara menukar paparan di Google Meet

Seperti Zoom, Google Meet secara automatik memaparkan kandungan atau peserta yang paling aktif di skrin. Anda boleh mengubah susun atur mesyuarat anda dengan mengklik tiga titik di kanan bawah skrin komputer anda. 

Perubahan susun atur merangkumi paparan berjubin – 16 peserta ditunjukkan di skrin sekaligus; paparan Speaker – sama ada persembahan, pembesar suara atau suapan memenuhi keseluruhan skrin; atau Sidebar – peserta akan berada di sebelah pembentangan atau pembicara aktif.

Tambahkan sari kata masa nyata pada panggilan video anda

Google telah menyertakan ciri bagus untuk Meet untuk pengguna berbahasa Inggeris. Sekiranya anda ingin memaparkan sari kata dalam masa nyata sehingga anda dapat memahami peserta dengan lebih mudah, maka cukup klik ‘Hidupkan kapsyen’ di sudut kanan bawah skrin. Sekiranya anda ingin mematikan ciri ini, cukup klik butang yang sama. Sarikata sangat tepat.

Sematkan, but atau bisukan seseorang dalam panggilan Google Meet

Ciri ini dapat membantu anda menangani rousers rousers dalam panggilan video Google Meet anda. Atau, seperti kami, jika anda menikmati sedikit troll pesta Meet.

Untuk menyematkan jubin seseorang ke panggilan, cukup klik ikon pin yang terdapat pada gambar mereka. Dan jika anda ingin mengusir seseorang dari mesyuarat anda, klik Orang di sudut kanan atas, arahkan kursor anda ke orang yang ingin anda keluarkan dan klik pada anak panah belakang. 

Sekarang klik Buang. Sekiranya anda lebih suka mematikannya kerana mereka menimbulkan masalah, atau – kemungkinan besar – lupa untuk mematikan mikrofon mereka, kemudian arahkan kursor anda ke atas butang kelantangan pada jubin peserta dan klik Diam.

Wi-Fi yang teruk? Tukar resolusi kamera anda

Sekiranya Wi-Fi anda agak tidak rata dan anda merasa sukar untuk mendengar orang atau suapan video mereka berantakan, cuba ubah peleraiannya. Ini mungkin kerana sambungan Wi-Fi anda agak tidak stabil. 

Untuk mengubah resolusi, klik pada tiga titik di sudut bawah dan klik pada Tetapan dan klik pada tab Video. Di sini anda dapat menurunkan kualiti suapan video anda dan suapan peserta lain. Kualiti video anda akan menjadi lebih buruk, tetapi anda akan dapat mendengar semua orang dengan lebih baik lagi.

Cara berkongsi skrin anda di Google Meet

Sekiranya anda mempunyai persembahan untuk dikongsi dengan rakan sekerja, anda dapat mencerminkan skrin anda dan mendapatkan maklum balas mereka dalam masa nyata. Untuk memproyeksikan skrin anda, klik pada ‘Show my screen’ di sudut kanan bawah. 

Di sini anda boleh memilih untuk berkongsi tetingkap tertentu, keseluruhan skrin anda atau tab Chrome individu. Sebaik sahaja anda memilih tab atau tetingkap yang ingin anda kongsi, cukup klik ‘Kongsi’. Setelah selesai, pilih ‘Berhenti berkongsi skrin’.

Cara mengubah latar belakang anda di Google Meet

Kita semua menyukai latar belakang maya yang baik, bukan hanya kerana membiarkan kita merasa seperti berada di pantai di Bahama yang cerah, tetapi kerana ia dapat mengaburkan persekitaran IRL anda jika anda kebetulan duduk di ruangan yang sangat tidak kemas. 

Google Meet sebenarnya tidak mempunyai ciri ini ke dalam produk, tetapi anda boleh mengaktifkannya menggunakan alat yang disebut ChromaCam. Ia memerlukan sedikit kerja, tetapi jika anda benar-benar mahukan latar belakang maya, ChromaCam dapat melakukannya untuk anda.

Setelah anda memasang ChromaCam, log masuk ke perkhidmatan menggunakan alamat e-mel anda. Sekarang, sertai atau mulakan pertemuan, tetapi sebelum bergabung, klik pada tiga titik dan klik pada Tetapan dan konfigurasikan tetapan kamera anda.

Di bawah tab video, klik pada dropdown di bawah kamera dan klik pada pilihan ‘ChromaCam AVS’. ChromaCam akan muncul, membiarkan anda memilih latar belakang maya anda. Setelah dipilih, kurangkan tetingkap ini, kembali ke halaman Google Meet dan sertai mesyuarat anda.

Ketahui pintasan papan kekunci Google Meet

Pintasan papan kekunci menjadikan pengalaman Google Meet jauh lebih sukar untuk digunakan. Berikut adalah dua yang paling berguna:

Hidupkan dan matikan kamera anda – Ctrl (Command on Mac) + E.

Hidupkan dan matikan mikrofon anda – Ctrl (Command on Mac) + D

Untuk senarai jalan pintas lain, tekan Ctrl +? pada PC atau Command +? pada Mac.

Pembatalan latar belakang aktif dan sokongan cahaya rendah di Google Meet

Google Meet mempunyai dua ciri hebat baru yang akan datang ke platform dalam beberapa minggu akan datang. Salah satunya adalah pembatalan bunyi aktif, yang akan mengurangkan bunyi anjing menyalak dan perbalahan keluarga di latar belakang. 

Menjengkelkan, ciri ini hanya akan tersedia untuk perusahaan dan institusi pendidikan – tetapi jari yang dilampirkan akan dilancarkan kepada semua di kemudian hari.

Ciri bagus lain yang datang ke Google Meet adalah sokongan cahaya rendah, yang akan mencerahkan suapan kamera anda pada peranti mudah alih. Google juga mengatakan bahawa ciri itu akan tersedia untuk pengguna desktop tidak lama lagi.

Follow & Subscribe Newsletter

Join 4,696 other subscribers


Berkaitan

Sumber: Wired UK