Kerjaya – Temuduga atas talian dan pengalaman calon

Photo by cottonbro on Pexels.com

Banyak syarikat bimbang bahawa wawancara dalam talian terasa terlalu tidak peribadi dan boleh merosakkan pengalaman calon, dan memang betul kerana ini adalah faktor penting sepanjang proses pengambilan pekerja.

Ini boleh memberi kesan kepada pengekalan pekerja anda dan penjenamaan majikan anda; kesan pertama calon dibentuk sejak awal dan akan mempengaruhi keputusan mereka.

Apabila diuruskan dengan betul, calon melaporkan bahawa wawancara dalam talian sebenarnya lebih menyeronokkan daripada wawancara secara langsung.

Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Alat temu ramah digital membantu gerakkan proses pengambilan pekerja dengan lebih cepat, dan uji bakat pekerjaan dapat membuat calon tidak terlibat sejak awal proses pengambilan pekerja.

Kurangkan tekanan

Wawancara tatap muka boleh mengganggu ramai pemohon. Penemu ramah yang tertekan secara tidak sengaja dapat menghantar isyarat kemampuan mereka yang salah. Dalam beberapa keadaan, mereka tidak fasih seperti yang mereka lakukan, yang menghalang kemampuan mereka untuk mendapatkan pekerjaan.

Temu ramah dan penilaian video yang dirakam berdasarkan situasi pekerjaan yang sebenar dapat meringankan cabaran ini, memberi peluang kepada penemuduga untuk melakukan kembali soalan-soalan tertentu. Ini membolehkan mereka membingkai diri dengan cahaya sebaik mungkin semasa proses pemeriksaan dijalankan.

Temu ramah dalam talian juga menghilangkan tekanan tambahan pengalaman. Pelbagai faktor pasti menambah tekanan perjumpaan tatap muka. Adakah akan berlaku kesesakan lalu lintas? Bolehkah anda mencari blok pejabat yang betul? Di mana anda akan meletak kenderaan?

Ini semua adalah faktor pembantu yang menyebabkan kegelisahan yang tidak perlu. Semuanya cepat dihapuskan oleh proses temu ramah dalam talian.

Tingkatkan peluang

Temu ramah video sehala juga memberi peluang kepada pencari kerja pasif untuk mencari peranan baru. Banyak individu berbakat tidak mencari pekerjaan yang berbeza tetapi mungkin berminat dengan peluang baru.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Secara tradisinya, memandu di bandar untuk menemubual pada waktu bekerja sukar, tetapi berkat temu ramah pra-rakaman dan audisi pekerjaan dalam talian, jauh lebih mudah bagi calon untuk menghadiri wawancara.

Temu ramah dalam talian memastikan bahawa pencari kerja pasif mempunyai akses yang lebih luas ke peluang dan kemajuan kerjaya.

Temu ramah video menjadikannya lebih mudah untuk mengadakan perjumpaan setelah berjam-jam, mengurangkan tekanan untuk meneruskan kerjaya di bawah pengawasan majikan anda sekarang.

Bonus wawancara dalam talian yang lain untuk pemohon adalah peningkatan, ketersediaan global. Calon boleh menghadiri wawancara dan melamar pekerjaan di seluruh dunia, menghilangkan stigma atau batasan geografi.

Dengan kemajuan teknologi masa kini, semakin banyak syarikat menawarkan penyelesaian kerja jarak jauh, dan ini membuka pintu untuk pekerja berbakat di seluruh dunia.

Selaras

Konsistensi dalam pengalaman calon membantu memastikan bahawa jenama anda ditunjukkan dengan cara yang sama di pelbagai titik sentuh, yang mempengaruhi usaha pemasaran dan kesetiaan pelanggan anda.

An AI berkuasa penyelesaian temu bual dalam talian direka untuk mengupah pada skala boleh berkomunikasi dengan orang-orang yang melengkapkan penilaian kemahiran anda, membiarkan mereka tahu langkah-langkah yang akan datang.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Terdapat sebilangan besar alat dan platform teknologi SDM yang membantu pasukan berkomunikasi secara konsisten dengan calon sepanjang proses pengambilan pekerja.

Pastikan alat apa sahaja yang anda pilih disesuaikan untuk menyertakan logo, penjenamaan, dan keterangan syarikat yang sama seperti di halaman LinkedIn, saluran media sosial dan halaman kerjaya anda.

Dan, pastikan anda dapat menyesuaikan pengalaman untuk menggambarkan suara organisasi anda.

Cara memilih alat temu ramah dalam talian

Ketika memilih alat wawancara dalam talian, ia membantu menilai objektif anda sebagai syarikat. Alat temu ramah dalam talian anda harus bertujuan merangkumi penilaian kemahiran, wawancara pra-saringan dan / atau panggilan video.

Sebelum memilih pendekatan temu ramah dalam talian anda, perlu dipertimbangkan faktor berikut.

Apakah matlamat anda? Sebelum anda mula membandingkan ciri, anda perlu mengetahui bagaimana anda akan mengukur kejayaan. Seperti disebutkan di atas, perundingan dengan semua pihak yang berkepentingan dalam perniagaan akan membantu anda menentukan tujuan yang bermakna bagi organisasi anda; dari kewangan, hingga pengambilan pengurus.

Menjadi digital dengan temu ramah anda adalah peluang untuk mengkaji proses pengambilan pekerja anda sepenuhnya. Adakah pasukan anda ingin meningkatkan kualiti calon? Adakah anda perlu mengurangkan kos pengambilan pekerja? Adakah masa untuk menyewa metrik terpenting anda?

Mampu mengartikulasikan tujuan tidak hanya akan membantu Anda mengukur kejayaan, tetapi mempermudah untuk berbicara dengan penyedia perisian untuk memastikan mereka dapat mencapai sesuai dengan keperluan anda.

Apakah kemahiran yang perlu dimiliki oleh pemohon yang berjaya? Soalan ini dapat membantu anda mempersempit jenis alat yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Sebagai contoh, peranan penjualan akan memerlukan alat yang menguji kemahiran komunikasi seseorang; jurutera atau kedudukan IT lebih sesuai untuk temu ramah pengkodan dalam talian.

Apa ciri yang harus dimiliki perisian anda?

  • Bolehkah anda menggunakan platform untuk sebarang peranan? Atau hanya terhad kepada satu bahagian perniagaan?
  • Adakah anda dapat merancang pengalaman mengikut jenama anda, termasuk logo, gambar, video jenama dan e-mel tersuai?
  • Adakah alat ini dapat menjimatkan masa anda dengan menilai calon untuk anda, sehingga anda dapat memberi tumpuan kepada orang yang mempunyai kemahiran yang betul?
  • Bolehkah calon anda mengedit dan menjawab soalan dalam pelbagai format untuk menggambarkan peranannya?
  • Bolehkah anda mengkonfigurasi arahan dan menulis soalan anda sendiri atau anda terhad kepada templat yang dimuatkan terlebih dahulu?
  • Adakah alat ini bergabung dengan perisian perekrutan anda yang lain ?

Berapakah kosnya?

Beberapa alat – seperti Google Hangouts atau Zoom – percuma, tetapi mereka hampir tidak menyediakan ciri tambahan yang menjadikan keseluruhan proses temu ramah dalam talian lebih berkesan. Walaupun beberapa alat temu ramah dalam talian dilengkapi dengan bayaran, kemudahan dan pengalaman calon yang lebih baik yang mereka berikan menjadikannya berbaloi.

Kembali ke matlamat anda; berapa kos proses semasa anda, dan adakah anda akan melihat pulangan pelaburan anda dengan alat ini?

Harga untuk perisian temu ramah boleh berbeza-beza bergantung pada keperluan syarikat anda. Terdapat pelbagai komponen atau ciri yang akan mempengaruhi harga. Semasa anda mencari alat yang tepat, pastikan anda memperhatikan model harga unik dan bagaimana ia akan berubah dari masa ke masa.

Contohnya, jika anda menjumpai perisian di mana anda membayar mengikut tempat duduk tetapi anda mempunyai banyak pengurus pengambilan pekerja yang memerlukannya, harga anda akan meningkat secara drastik. Atau, jika anda membayar melalui temu ramah tetapi anda tahu anda ingin menjalankan beratus-ratus panggilan, mungkin alat lain lebih sesuai.

Sebilangan besar nilai wawancara digital berasal dari menjimatkan masa, jadi fokus pada alat yang paling bermanfaat untuk anda dan syarikat anda. Kadang-kadang, mungkin harga yang lebih tinggi adalah bernilai untuk meningkatkan perolehan dan pulangan pelaburan anda secara drastik.

Terdapat banyak alat di luar sana untuk membantu anda menjalankan temu ramah dalam talian yang berkesan. Setiap platform ini menawarkan sekumpulan ciri yang dirancang untuk menyokong anda dalam proses pengambilan pekerja. Ini mengenai mencari yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Sumber: Vervo

Follow & Subscribe Newsletter

Join 4,780 other subscribers


Berkaitan