UPUOnline – Semak Keputusan Kemasukan Pengajian Tinggi Awam Pada 3 Jun 2020

PETALING JAYA: Lepasan sekolah SPM dapat memeriksa hasil UPUOnline untuk masuk ke institusi pengajian tinggi awam mulai jam 12 malam pada 3 Jun, kata Kementerian Pendidikan Tinggi.

Pemohon ke universiti awam, Institut Latihan Perguruan (IPG), kolej matrikulasi, politeknik, kolej komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) dapat memeriksa hasilnya melalui UPUPocket 2.0.

Hasilnya – untuk kemasukan ke peringkat yayasan, sijil, diploma dan sarjana – juga boleh disemak di http://jpt.umt.edu.my ; http://jpt.ums.edu.my ; https://jpt.unimas.my ; https://jpt.utm.my ; dan http://jpt.uum.edu.my .

Sebanyak 205,972 permohonan lepasan sekolah SPM untuk melanjutkan pelajaran di institusi awam telah diterima, kata Kementerian dalam satu kenyataan pada hari Sabtu (30 Mei).

“Kementerian ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada semua pemohon yang berjaya mendapat tawaran.

“Surat tawaran akan dikeluarkan oleh institusi masing-masing dan calon yang berjaya diminta untuk menerima tawaran dalam jangka waktu yang ditentukan.

Booking.com

“Tawaran adalah muktamad dan sebarang permohonan perubahan tidak dibenarkan,” kata Kementerian.

Tarikh pendaftaran pelajar baru untuk 17 universiti awam, IPG, kolej matrikulasi, politeknik, kolej komuniti dan ILKA juga telah diterbitkan di laman Facebook rasmi Kementerian.

Pemohon yang gagal mendapatkan sebarang tawaran kepada institusi pengajian tinggi awam boleh mengemukakan rayuan mereka melalui UPUOnline Rayuan di http://upu.moe.gov.my dalam masa lima hari bekerja mulai 3 Jun hingga 10 Jun, dari 12:00 hingga 5 petang.

“Untuk politeknik perdana atau konvensional, METRO, kolej komuniti dan ILKA, rayuan boleh dibuat terus dengan agensi masing-masing.

“Kelulusan rayuan akan dibuat berdasarkan kekosongan di institusi pengajian tinggi awam masing-masing, setelah pengambilan pelajar baru,” kata Kementerian.

Jabatan Pengajian Tinggi juga akan membuka talian panas mulai 3 Jun hingga 10 Jun dari jam 8.30 pagi hingga 4 petang untuk membantu pemohon memeriksa hasilnya dan mendapatkan khidmat perundingan.

Pemohon boleh menghubungi talian hotline di talian 03-8870 8200.

Sumber: The Star


Berkaitan

Join 4,778 other subscribers