Zoom: Nasihat Keselamatan Bagi Pengguna

In this photo illustration a Zoom App logo is displayed on a smartphone on March 30, 2020 in Arlington, Virginia. - The Zoom video meeting and chat app has become the wildly popular host to millions of people working and studying from home during the coronavirus outbreak. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)

Ini bukan kata baru, tetapi “zoom” membawa makna yang sama sekali baru sejak awal pandemi coronavirus dan pesanan tinggal di rumah yang meluas.

Aplikasi konferensi video Zoom hampir sama seperti virus itu sendiri; berjuta-juta pekerja, rakan dan ahli keluarga sekarang menggunakannya setiap hari untuk berkomunikasi dengan cara yang hampir sama dengan orang yang kita dapat di bawah rejim menjauhkan sosial.

Sememangnya, bila ada kemajuan teknologi yang menjadi sangat popular, penggodam tidak ketinggalan. Dalam hal Zoom, hal itu mengakibatkan apa yang dikenal sebagai pengebom Zoom: mereka yang berniat untuk mengganggu perjumpaan Zoom yang mereka tidak mempunyai perniagaan, biasanya mengganggu kandungan video atau audio yang tidak menyenangkan. 

Ada juga kes di mana penggodam telah menggunakan Zoom untuk mendapatkan bukti masuk pengguna dan maklumat lain atau menggunakan platform Zoom sebagai wahana menanam malware atau virus di komputer atau pelayan pengguna.

Seorang rakan saya yang bekerja di universiti melaporkan bahawa jabatan IT sekolah menghantar kemas kini berkala mengenai amalan terbaik keselamatan Zoom, seperti kata laluan wajib untuk mesyuarat, petua untuk perancang mesyuarat, dan amalan yang harus dielakkan oleh pengguna.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda tetap selamat semasa menggunakan Zoom, sama ada anda melakukan perjumpaan dalam talian dengan rakan atau membincangkan perniagaan penting dengan rakan sekerja atau pelanggan.

Semua perkara berikut berlaku untuk versi dalam talian percuma dan aplikasi desktop untuk alat persidangan video khusus ini. Walau bagaimanapun, pakar keselamatan dalam talian Kaspersky mencadangkan lebih selamat menggunakan versi berasaskan web melalui penyemak imbas internet anda kerana langkah keselamatan tambahan yang ada. 

Sama seperti aplikasi berasaskan internet, anda harus selalu menggunakan kata laluan yang kuat untuk akaun anda yang tidak mudah diteka. Adalah bijak juga jika memerlukan pengesahan dua faktor (biasanya, pesanan teks ke telefon bimbit anda dengan kod pengesahan yang anda masukkan semasa proses log masuk) untuk log masuk.

1. Sentiasa gunakan kata laluan mesyuarat.
Ini akan segera menjadi wajib di platform Zoom, khususnya, tetapi sebelum itu berlaku, anda harus selalu menetapkan kata laluan untuk setiap pertemuan yang anda adakan dengan pelanggan anda. Anda juga harus mengelakkan masuk sebagai peserta mesyuarat Zoom di mana kata laluan tidak diperlukan. Ini adalah pertahanan terbaik tunggal terhadap penggodam.

2. Aktifkan dan gunakan ruang menunggu maya.
Pilihan ini, yang terletak di bawah “pilihan lanjutan” ketika anda mengatur perjumpaan, menghendaki para peserta memasuki ruang menunggu maya. Tuan rumah mesyuarat kemudian dapat melihat siapa yang bersedia untuk menyertai mesyuarat dan boleh membiarkan mereka masuk, mengeluarkannya dari ruang menunggu (yang membuat mereka keluar dari pertemuan), atau mengirimi mereka mesej. Pilihan ini juga membolehkan tuan rumah perjumpaan memindahkan peserta ke ruang menunggu sekiranya mereka mula bertindak tidak wajar – seperti sudut waktu keluar dengan anak-anak yang tidak baik.

3. Jangan hantarkan pautan ke mesyuarat maya dalam talian atau di media sosial.
Perincian seperti nombor ID mesyuarat dan kata laluan hanya boleh dikongsi melalui e-mel langsung atau jemputan kalendar automatik kepada peserta. Sesiapa sahaja yang mempunyai nombor ID perjumpaan boleh mencuba untuk menyertai mesyuarat, jadi pastikan ia hanya diberikan kepada mereka yang sepatutnya mengambil bahagian.

4. Sekiranya anda mengehos, kendalikan interaksi peserta.
Ikon muncul di bar alat di bahagian bawah skrin Zum, berbentuk seperti lencana. Ini membolehkan tuan rumah mesyuarat mengawal peserta mana yang dapat berkongsi layar mereka dan juga membolehkan tuan rumah mengunci rapat sehingga tidak ada orang lain yang dapat bergabung, walaupun mereka mempunyai ID dan kata laluan mesyuarat.

5. Jangan biarkan mesyuarat maya dirakam tanpa kebenaran anda.
Mesyuarat yang dirakam dapat diposkan semula ke laman web awam seperti YouTube. Sebilangan besar masa, anda tidak boleh membenarkan tuan rumah atau orang lain merakam perjumpaan. Sekiranya ada alasan yang kuat bahawa ia harus dicatat, anda harus mempunyai pengetahuan penuh dan memberikan persetujuan khusus.

Teknologi dalam talian telah membantu kita merasa kurang terpencil semasa penutupan koronavirus. Tetapi kita semua masih perlu ingat pentingnya melindungi data dan maklumat peribadi kita dari pelaku buruk yang akan memanfaatkan kerentanan yang dapat mereka gunakan. 

Sumber: Financial Planning


Berkaitan