Bekas ketua PNB Abdul Rahman Ahmad dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan CIMB

KUALA LUMPUR, 29 Mei – CIMB Group Holdings Bhd telah melantik Datuk Abdul Rahman Ahmad sebagai ketua pegawai eksekutif / pengarah eksekutif (CEO / ED) kumpulannya, serta CEO / ED CIMB Bank Bhd, berkuatkuasa 10 Jun 2020.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, CIMB Group mengatakan Abdul Rahman, yang kini merupakan ketua bukan eksekutif Sime Darby Bhd dan Velesto Energy Bhd, menggantikan Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, yang melepaskan jawatannya untuk bergabung dengan kerajaan sebagai menteri kewangan .

Abdul Rahman pernah menjadi CEO Ekuiti Nasional Bhd selama tujuh tahun sebelum dilantik sebagai presiden dan CEO kumpulan Permodalan Nasional Bhd (PNB) pada 2016.

Di PNB, ia berperan penting dalam mendorong diversifikasi aset secara strategis, serta meningkatkan pengalaman pengguna melalui inisiatif operasi dan pendigitalan.

Abdul Rahman memiliki Ijazah Sarjana Sastera Ekonomi dari University of Cambridge dan merupakan ahli Institut Akauntan Berkanun di England dan Wales (ICAEW).

Sementara itu, Pengerusi CIMB, Datuk Mohd Nasir Ahmad mengatakan dengan lebih dari 20 tahun memegang peranan kepemimpinan di beberapa industri, Abdul Rahman telah menunjukkan prestasi yang baik dalam transformasi organisasi, mendorong hasil, mengukuhkan risiko dan kepatuhan operasi, dan inovasi di tengah landskap yang berkembang pesat.

“Ketika industri mengalami perubahan mendasar, ia akan membawa perspektif baru untuk memimpin transformasi CIMB yang berterusan dan membangun francais Asean yang berjaya.

“Kami yakin bahawa disokong oleh pasukan kepemimpinan kanan CIMB yang berpengalaman dan berpengalaman, Abdul Rahman akan dapat membawa kumpulan ini maju dengan tujuan baru pada masa-masa yang mencabar ini,” katanya. 

Sumber: Bernama


Berkaitan