MYTV: Isi rumah B40 dan OKU mesti mendaftar untuk mendapatkan penyahkod percuma pada 31 Mei

B40 isi rumah dan orang kurang upaya yang belum menerima penyahkod TV digital myFreeview percuma mereka diminta untuk mendaftarkan minat mereka pada 31 Mei 2020.

Untuk memohon, semua yang perlu anda lakukan ialah mengisi borang di sini dengan memberikan maklumat peribadi anda termasuk nombor IC anda. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi MYTV di 1800-18-1088 atau 1300-80-6988.

Bagi mereka yang telah mendaftar tetapi belum menerima penyahkod percuma mereka boleh menyemak status mereka di laman web yang sama . Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), pendaftaran yang diterima selepas 31 Mei tidak akan diproses.

Untuk memastikan semua rakyat Malaysia tidak ketinggalan, kerajaan Malaysia melalui SKMM telah memperuntukkan 300,000 penyahkod percuma untuk B40 dan orang kurang upaya di seluruh negara. 

Ini adalah tambahan kepada 2 juta unit yang diedarkan sebelumnya oleh MYTV. Siaran TV analog telah dimatikan pada bulan November 2019, dan Malaysia kini menyiarkan TV terestrial dalam format digital.

Dengan digital, rakyat Malaysia bukan sahaja dapat menikmati kualiti gambar dan audio yang lebih baik, tetapi juga membolehkan perkhidmatan TV interaktif yang akan diperkenalkan pada masa akan datang. Dengan akhir siaran analog, Malaysia dapat membebaskan spektrum 700MHz untuk penggunaan 5G.

Perkhidmatan TV digital percuma yang dipanggil myFreeView kini menawarkan 15 saluran TV dan 6 stesen radio. Untuk menyesuaikannya, anda boleh menontonnya secara langsung di TV yang serasi dengan DVB-T2 atau menggunakan kotak penyahkod dengan TV yang ada.

Sumber: Soya Cincau


Berkaitan

Join 4,780 other subscribers