Koleksi Hadis – Larangan Bersifat Bakhil

Hadith:

Daripada  Jabir RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Takutlah kamu daripada melakukan perbuatan zalim kerana sesungguhnya kezaliman akan membawa kegelapan pada hari kiamat dan takutkanlah kamu daripada bersifat bakhil kerana sesungguhnya perbuatan tersebut membinasakan umat-umat yang sebelum kamu, sifat bakhil mendorong mereka pertumpahan darah sesama sendiri dan menghalalkan yang haram.”  

Huraian Hadith: 

  1. Umat Islam dikehendaki bersifat pemurah serta berbelanja secara sederhana dan menjauhkan diri daripada bersifat bakhil.
  2. Kezaliman adalah antara dosa besar, orang yang melakukan kezaliman di dunia sama ada kepada diri sendiri atau orang lain akan mendapat pembalasan yang setimpal daripada Allah pada hari kiamat.
  3. Sifat kedekut atau bakhil boleh mendorong manusia bersengketa dan berbunuhan sesama sendiri atau orang lain akan mendapat pembalasan yang setimpal daripada Allah pada hari kiamat.
  4. Sifat kedekut atau bakhil boleh mendorong manusia bersengketa dan berbunuhan sesama sendiri serta menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah SWT.

(Hadith Riwayat Muslim)

Rujukan Hadis: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM

http://www.islam.gov.my/e-hadith/238-larangan-bersifat-bakhil


Host: Mohd Fauzan Mat Noor

Facebook Profile: https://www.facebook.com/fauzan.matnoor

Follow Podcasts Kami:

Portal: https://mrbagaimana.com/

Podcasts: https://mrbagaimana.com/portfolio/

Podcasts Blog: https://mrbagaimana.com/category/podcasts/

Media Sosial Mr Bagaimana: Facebook, Twitter, Instagram, Linked In, Pocket, Path, Pinterest, Tumbler


Terkini di Mr Bagaimana Podcasts


Berkaitan