Bank pusat Thailand menurunkan kadar faedah ke tahap rendah untuk meredakan kemerosotan virus

BANGKOK: Bank pusat Thailand menurunkan suku bunga penanda arasnya untuk ketiga kalinya tahun ini, seperti yang diharapkan, ke paras terendah kerana pandemi koronavirus merosakkan penggunaan dan pelancongan di ekonomi kedua terbesar di Asia Tenggara.

Jawatankuasa dasar monetari Bank of Thailand (BOT) pada hari Rabu memilih 4-3 untuk mengurangkan kadar pembelian balik sehari sebanyak 25 mata asas kepada 0.50%, pengurangan kos pinjaman kelima sejak bulan Ogos. Ketiga-tiga pembangkang tidak memilih perubahan dasar.

Dalam tinjauan Reuters, 16 dari 18 ahli ekonomi telah meramalkan penurunan suku mata, sementara dua yang lain menjangkakan bank pusat akan terus bertahan setelah menurunkan kadar sebanyak 100 bps pada tahun lalu.

Sebilangan besar anggota merasakan dasar tambahan akan membantu melindungi ekonomi dari kejatuhan wabak koronavirus, menambah langkah fiskal dan kewangan yang telah diperkenalkan, menurut kenyataan itu.

Jawatankuasa itu juga mengatakan ia menjangkakan ekonomi Thailand akan menyusut lebih banyak dari yang diperkirakan sebelumnya tahun ini, dengan eksport, pelancongan, permintaan domestik dan pelaburan swasta cenderung melemah lebih banyak daripada yang dijangkakan.

Pada bulan Mac, BOT meramalkan ekonomi akan menguncup 5.3% tahun ini, penguncupan terburuk sejak krisis kewangan Asia 1997-98. Ia menjangkakan eksport turun 8.8%.

Pemerintah dan bank pusat telah memperkenalkan langkah-langkah bernilai berbilion dolar untuk mengurangkan kesan virus.

Sumber: Reuters


Berkaitan