Ucapan terima kasih, penghargaan diberikan kepada para pendidik pada Hari Guru

Photo by Pixabay on Pexels.com

Walaupun tanpa perayaan di sekolah dan lagu Kami Guru Malaysia tidak dinyanyikan berikutan wabak Covid-19, kata-kata penghargaan dan terima kasih telah disalurkan untuk para pendidik sempena sambutan Hari Guru hari ini.

Menteri Kanan dan Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin, dalam klip video yang disiarkan di akaun Twitter rasmi Kementerian Pendidikan, mengucapkan Selamat Hari Guru ‘kepada semua guru.

“Ingatlah untuk belajar untuk pengetahuan dan bersama-sama kita membentuk generasi baru yang hebat, ‘Selamat Hari Guru’ kepada semua guru di Malaysia,” katanya.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah juga mengucapkan Selamat Hari Guru ‘kepada semua guru dan berkongsi pengalamannya sebagai seorang guru sebelum penglibatannya dalam politik dalam satu laman di akaun Twitter rasminya.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menerusi akaun Facebook rasminya mengucapkan terima kasih kepada semua guru di seluruh negara atas pengorbanan dan sumbangan mereka.

“Mari kita berdoa bersama agar semua guru diberi kekuatan untuk terus mendidik anak bangsa kita,” katanya.

Photo by Gerd Altmann on Pexels.com

Sementara itu, semua kakitangan di Kementerian Kesihatan (KKM) dan menterinya Datuk Seri Dr Adham Baba juga mengucapkan Selamat Hari Guru ‘kepada semua guru melalui akaun Twitter rasmi kementerian tersebut.

Dr Adham berdoa agar semua guru yang tanpa lelah mendidik generasi muda negara terus diberkati.

Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa juga mengucapkan penghargaan kepada semua guru di seluruh negara melalui akaun Twitter peribadinya.

“Selamat Hari Guru kepada semua pendidik, anda adalah individu yang istimewa, menyebarkan kata-kata kebijaksanaan dan meluaskan pengetahuan anda … Terima kasih cikgu !!” katanya.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Mohd Zuki Ali menyifatkan guru seperti lilin kerana ia menggunakan dirinya sendiri untuk menerangi jalan yang lain.

Beliau menambah bahawa jasa dan pengorbanan para guru untuk mendidik rakyat negara ini tidak ternilai dan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua guru di luar sana.

Sumber: The Edge Market


Berkaitan