Solat di masjid-masjid negeri Melaka hanya dibenarkan bermula 29 Mei 2020

Photo by Orest Sv on Pexels.com

MELAKA: Kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Fatwa Melaka memutuskan bahawa solat Jumaat berjemaah hanya boleh dilakukan di semua masjid di negeri ini mulai 29 Mei.

Mufti Melaka Datuk Abdul Halim Tawil berkata, kebenaran itu, bagaimanapun, hanya tertakluk kepada 40 anggota jemaah dalam satu masa.

Anggota jemaah itu termasuk khatib, imam, bilal (muezzin) dan juga petugas masjid masing-masing.

Dia menambah perkara yang sama berlaku untuk solat khas pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri memandangkan keadaan Covid-19 di negara ini.

“Jawatankuasa Fatwa Negeri memutuskan bahawa ‘syiar Jumaat’ (solat Jumaat) dapat dilaksanakan mulai 29 Mei dan tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard yang ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim).

“Antara langkah-langkah yang digariskan dalam SOP termasuk pembentukan sistem putaran, di mana, kariah dan ahli jawatankuasa masjid akan mengeluarkan jemputan khas kepada 40 anggota jemaah yang layak untuk menunaikan solat Jumaat (di masjid masing-masing) .

“Namun, keutamaan akan diberikan kepada anggota kariah berusia antara 15 hingga 65 tahun. Kehadiran mereka akan direkodkan untuk memastikan pematuhan amalan menjauhkan diri sosial,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Abdul Halim berkata, jawatankuasa itu juga akan meminta bantuan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) untuk ditempatkan di semua masjid di negeri ini untuk memastikan pematuhan peraturan menjauhkan sosial.

“Untuk solat Hari Raya Aidilfitri yang istimewa, umat Islam di negeri ini dinasihatkan untuk menunaikan solat di rumah masing-masing.

“Solat itu harus dipimpin oleh ketua keluarga dan boleh dilakukan dengan atau dengan ‘khutbah’ (khutbah khas yang diadakan selepas solat Hari Raya Aidilfitri) berdasarkan kemampuan setiap keluarga,” katanya.

Awal hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Ugama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengumumkan bahawa solat Jumaat dan solat berjemaah lain dapat dilakukan di semua masjid dan surau di Wilayah Persekutuan (FT) dan negeri-negeri di zon hijau di bawah ketat SOP bermula esok.

Pengumuman untuk membenarkan 88 masjid di FT dibuka semula untuk solat, katanya, dibuat setelah mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, baru-baru ini.

Sumber: NST


Berkaitan