Solat berjemaah dibenarkan di masjid, surau di kawasan zon hijau

Solat Jumaat dan solat berjemaah lain dibenarkan untuk disambung di Zon Hijau COVID-19 di Wilayah Persekutuan, di masjid dan surau terpilih, dan terhad antara tiga hingga 30 orang, mulai esok.  

Selain dari Wilayah Persekutuan, kebenaran ini telah diberikan di Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak di mana Yang di-Pertuan Agong adalah Ketua Agama Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri  (gambar) berkata solat berjemaah termasuk solat tarawih dan Aidilfitri.

Katanya, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah bersetuju dengan cadangan itu, yang telah dikaji oleh Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia.

“Keputusan ini sejalan dengan keputusan yang dibuat dalam pertemuan Majlis Keselamatan Nasional (MKN) dan pertemuan saya dengan Perdana Menteri pada 12 Mei,” katanya pada sidang media khas di sini hari ini.

Namun, seperti halnya negeri-negeri lain, Zulkifli mengatakan keputusan untuk mengadopsi cadangan itu akan bergantung kepada pihak berkuasa agama masing-masing sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, bahawa hal-hal yang berkaitan dengan urusan Islam berada di bawah bidang kuasa para Ketua Negara. 

Mengenai jumlah orang yang berjemaah, dia mengatakan ini akan ditentukan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), pihak berkuasa agama dan jawatankuasa masjid di empat negeri itu, untuk mengelakkan orang ramai tiba-tiba berkumpul di masjid.

Zulkifli mengatakan keputusan mengenai jumlah orang untuk menunaikan solat Jumaat dibuat setelah mempertimbangkan pandangan Imam Ghazali dan ulama lain, bahawa cukup bagi sekumpulan 20 hingga 40 lelaki untuk menunaikan solat Jumaat secara berjemaah.

“Buat masa ini sudah cukup bagi lelaki untuk bersolat di masjid,” katanya.

Zulkifli menambah bahawa masjid dan surau tempat solat Jumaat dilakukan, harus memastikan bahawa polis dan pihak berkuasa agama negeri hadir untuk mengawal keadaan.

Katanya, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan telah bersetuju untuk memberikan kerjasama sepenuhnya.

“Anggota jawatankuasa masjid dan surau mesti memastikan prosedur operasi standard (SOP) MKN dan Kementerian Kesihatan dipatuhi sepenuhnya,” katanya.

Sumber: The Malaysia Reserve


Berkaitan