Pejabat Kesihatan Muallim mengesahkan kes positif Covid-19 di kalangan pelajar IPT

Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Pejabat Kesihatan Daerah Muallim, Ipoh telah mengesahkan bahawa terdapat pelajar dari institusi pengajian tinggi (IPT) di daerah ini yang telah positif Covid-19 setelah menjalani pemeriksaan semasa operasi menghantar mereka pulang.

Pejabat kesihatan mengatakan dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebooknya semalam bahawa pihaknya, bersama-sama dengan pusat kesihatan IPT, telah mengambil inisiatif untuk melakukan penelusuran kontak dekat di salah satu kampus IPT.

“Tujuannya adalah untuk melakukan pengesanan awal melalui pencarian aktif kemungkinan kes positif Covid-19 di kalangan pelajar di kampus.

“Di antara langkah-langkah yang diambil adalah penelusuran aktif, pemeriksaan kesehatan, mengambil sampel swab, pesanan karantina, pendidikan kesihatan di Covid-19 dan pengurusan kesihatan mental,” kata pernyataan itu. 

Ia menambah bahawa pejabat kesihatan Muallim juga menasihati penduduk di kabupaten ini untuk tidak panik, selalu tinggal di rumah dan hanya keluar jika mereka mempunyai perkara penting untuk dihadiri.

Sumber: Bernama


Berkaitan