HUAWEI CLOUD & KKM Bersama Membantu Hospital Sungai Buloh dengan Menyediakan Penyelesaian AI untuk Memerangi Wabak COVID-19

Huawei Malaysia telah bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menyumbang penyelesaian Diagnosis Berbantu AI Cloud Huawei ke Hospital Sungai Buloh untuk memperkasakan kakitangan perubatan tempatan dengan kemampuan AI dengan menyediakan penyelesaian AI untuk analisis gambar CT kemungkinan pesakit COVID-19. 

Sistem analisis imej perubatan kuantitatif yang dibantu oleh Huawei Cloud AI, yang digunakan untuk membantu menangani situasi COVID-19 di seluruh dunia, dapat menganalisis beratus-ratus gambar CT dalam beberapa saat, dengan tepat mengetahui lesi, dan doktor kini dapat memberikan hasil diagnosis hanya dalam satu minit. 

Huawei Cloud bekerjasama dengan HY medical (permulaan yang berpusat di Beijing yang memfokuskan pada pengimejan perubatan melalui kecerdasan buatan) untuk mengembangkan platform AI. 

Platform AI telah dilatih dengan 4.000+ data gambar pesakit COVID-19 yang disahkan dan dapat berfungsi sebagai “doktor super”. 

Ia dapat menganalisis kontur pneumonia yang disyaki dari gambar CT Chest DICOM, dan memberikan kebarangkalian bahawa ia mewakili COVID-19, kepada ahli radiologi sebagai rujukan untuk membantu mereka menyaring kes yang disyaki dan membuat diagnosis yang sesuai.

Ini menyusuli pengumuman global minggu lalu bahawa Huawei Cloud akan menyediakan perkhidmatan AI dan cloud percuma sebagai sebahagian daripada rancangan tindakan antarabangsa untuk memerangi wabak yang menimpa berjuta-juta di seluruh dunia. 

Di hospital, Michael Yuan, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia berkongsi pemikirannya, “Pandemik ini telah memicu permintaan yang tidak pernah terjadi sebelumnya untuk perkhidmatan kesihatan digital di seluruh dunia.

Rakyat Malaysia, sekarang lebih dari sebelumnya, terpaksa melangkah ke platform mengadopsi penyelesaian transformasi digital untuk maju, dan sebagai hasilnya, mempercepat perjalanan transformasi digital mereka.

Ini adalah teknologi AI canggih yang digunakan dalam industri penjagaan kesihatan perubatan untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia.

Dengan memanfaatkan perkhidmatan awan teras, penyelesaian kami membolehkan pengesanan awal dan diagnosis awal COVID-19 sehingga hospital dapat dengan cepat mengenal pasti pesakit yang dijangkiti untuk karantina awal dan memberikan rawatan awal dan lebih berkesan melawan implikasi jangkitan. “

“Mereka yang berada di garis depan menghadapi tantangan yang semakin meningkat setiap hari, dan sementara Pemerintah memiliki kemampuan untuk menanggapi kebutuhan, kami memerlukan sumber daya dan dukungan tambahan untuk mengatasi infeksi ini. 

Bagi pihak hospital Sungai Buloh, kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Huawei Malaysia untuk peralatan ini yang dapat membantu menyelamatkan nyawa, dengan mengurangkan risiko jangkitan dan membolehkan kakitangan perubatan menjalankan tugas mereka dengan lebih baik dan cepat, “kata Dr Yun Sii Ing, Pakar Radiologi Klinikal Perunding, Ketua Jabatan, Hospital Sungai Buloh . 

Semasa upacara penyerahan semalam di Kementerian Kesihatan Putrajaya, Datuk Seri Dr. Adham bin Baba, Menteri Kesihatan , juga telah mengucapkan terima kasih kepada Huawei, dengan mengatakan,

“Di zaman teknologi, kecerdasan buatan adalah sempadan terbaik untuk penjagaan kesihatan perkhidmatan dan Huawei Cloud telah menawarkan untuk melengkapkan kami dengan alat diagnostik bantuan AI untuk imbasan CT, yang saya faham telah dipasang di Hospital Sungai Buloh, salah satu kawasan pertempuran utama kami.

Selain itu, menyedari pentingnya hubungan, Huawei juga telah membantu meningkatkan kemampuan Wi-Fi pusat kami di Sungai Buloh melalui Wi-Fi 6. “

Penyelesaian Diagnosis Berbantu AI Cloud Huawei dan kejayaannya dalam memberikan diagnosis yang lebih cepat akan membantu membuka jalan bagi teknologi inovatif seperti awan dan kecerdasan buatan, dan akan meningkatkan perkhidmatan perubatan di hospital kerajaan di seluruh Malaysia. 

Penyelesaian ini bertujuan untuk memberi nilai yang lebih besar kepada industri, akhirnya menyumbang kepada pembangunan negara digital. 

Sumber: Huawei Press Release


Berkaitan