Fujifilm X-T4 kini merupakan kamera APS-C terbaik yang boleh anda beli – inilah sebabnya

Kamera kegemaran kami semakin serba boleh hibrid yang sama nyamannya dengan rakaman video seperti gambarnya – dan contoh terbaiknya ialah Fujifilm X-T4 , yang semakan ulasan kami baru saja dinobatkan sebagai “kamera tanpa cermin APS-C terbaik yang anda boleh beli”.

Mengapa X-T4 inci mendahului saingan hebat seperti Nikon Z50 dan Sony A6600 ? Ini terdiri daripada gabungan reka bentuk, keramahan pengguna, ciri baru dan kualiti gambar yang sangat baik. 

Seperti yang dinyatakan oleh tinjauan kami, “intinya adalah bahawa tidak ada kamera lain dalam kelas ini yang sepadan dengan prestasi cahaya rendah X-T4 (dan X-T3) atau perincian yang diselesaikan”.

Kami sudah menjadi peminat hebat Fujifilm X-T3 , yang tetap dijual patut dipertimbangkan jika anda adalah penembak yang masih diam. Tetapi X-T4 sangat menambah ciri seperti penstabilan imej dalam badan, bateri baru, dan mekanisme rana baru.

Bersama-sama, ini menjadikannya “kamera APS-C hibrid paling mampu di sekitar, tanpa had”, menurut tinjauan kami. Sorotan untuk kami termasuk Pengesanan Wajah dan Mata X-T4 yang lebih baik, beberapa prestasi video yang luar biasa berkat kemampuannya untuk merakam video Cinema 4K / 60p pada 10-bit 4: 2: 0 secara dalaman, dan kualiti gambar yang sangat baik.

Sudah tentu, gaya gaya dan reka bentuk retro X-T4 juga menambah daya tarikannya. Walaupun kita lebih suka pegangan tangan yang sedikit lebih besar, reka bentuknya tidak begitu sempurna dengan kualiti binaan khususnya yang dipilih kerana “tidak ada duanya”. 

Seperti yang ditinjau oleh ulasan kami, jika anda penggemar panggilan taktil dan reka bentuk klasik, maka “pasti ada hubungan emosi untuk peminat kamera”.

Tawaran Fujifilm X-T4 terbaik hari ini

Kami memeriksa lebih dari 130 juta produk setiap hari untuk mendapatkan harga terbaik

Juara APS-C baru

Sudah tentu, tidak ada kamera yang sempurna, dan Fujifilm X-T4 tidak terkemuka di setiap kawasan. 

Walaupun sistem penstabilan imej dalam badan (IBIS) baru adalah penukar permainan bagi mereka yang lebih suka lensa prima yang tidak stabil secara optik (seperti XF35mm f / 1.4), ia bukan sistem IBIS terbaik mutlak yang kami ada terpakai.

Ujian kami dengan kedua-dua lensa 16-80mm f / 4 WR dan XF35mm f / 1.4 mendapati bahawa tahap penstabilan mendekati 4EV (atau empat hentian), yang merupakan beberapa berhenti lebih rendah daripada tuntutan tajuk utama X-T4. 

Namun, sementara penstabilan yang diberikan oleh Olympus OM-D E-M1 Mark III (yang mempunyai sensor Four Thirds yang lebih kecil), ia adalah kelebihan Nikon Z50 yang lebih berpatutan , yang tidak mempunyai IBIS.

Satu-satunya keluhan kecil yang lain adalah kekurangan bicu fon kepala khusus (walaupun anda boleh menyesuaikan port USB-C untuk menyediakannya) dan skrin sentuh baru yang sepenuhnya mengartikulasikan. 

Yang terakhir ini mungkin mendorong jurugambar yang berfokus pada gambar ke arah Fujifilm X-T3 , kerana reka bentuk miringnya sedikit lebih sesuai untuk mengambil gambar dari pinggul. 

Tetapi jika anda akan menggunakan sepenuhnya kekuatan video X-T4, maka skrin berengsel sampingan baru mungkin akan menjadi peningkatan.

Kekuatan serba boleh inilah yang menjadikan X-T4 kamera tanpa cermin APS-C terbaik, dan kamera APS-C terbaik berhenti setakat ini. 

Walaupun terdapat pilihan bingkai penuh pada harga badan X-T4 hanya $ 1,699 / £ 1,549 / AU $ 2,999, termasuk Nikon Z6 dan Canon EOS RP , kedua-dua kamera ini tidak menawarkan fleksibiliti hibrida atau daya tarikan retro yang sama seperti X -T4.  

Sebagai tinjauan kami menyimpulkan, “Fujifilm X-T4 adalah salah satu kamera yang mempunyai daya tarikan yang luar biasa dan daya yang luar biasa di bawah tudung. Sekarang, lebih daripada sebelumnya, kami mempunyai hibrida fotografi-video yang benar dari Fujifilm”. 

  • Ini adalah kamera terbaik yang boleh anda beli sekarang

Sumber: Tech Radar


Berkaitan