Testimonial: Canon RF 70-200mm F2.8 L USM

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM - Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM
 • KELEBIHAN
  • Paling kecil dari jenisnya
  • Optik yang sangat baik
  • Penstabilan optik
  • Fokus makro 1: 4.3
  • Perlindungan habuk, percikan, dan fluor
 • KEBURUKAN
  • Harga premium
  • Kaki tripod bukan standard Arca
  • Tong teleskop boleh mematikan sebilangan

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM ($ 2,699) adalah telezoom kelas pertama syarikat untuk sistem kamera tanpa bingkai penuhnya, yang kini diketuai oleh EOS R. Reka bentuknya mesti dimiliki oleh jurugambar yang merangkumi acara , kerana ia menawarkan jangkauan yang cukup untuk menjaga jarak, dan apertur f / 2.8 untuk mengaburkan latar belakang dan mengasingkan subjek anda. Ia berharga tinggi, $ 600 lebih tinggi daripada Canon EF 70-200mm F2.8 L IS III USM untuk SLR, tetapi pemilik tanpa cermin EOS R mungkin menganggap kos tambahan berbaloi, kerana RF 70-200mm menawarkan optik yang sangat baik dan reka bentuk yang padat dan dilipat.

Kompak 70-200mm

RF 70-200mm adalah zum pro-gred pertama dari jarak fokus dan bukaan yang mempunyai reka bentuk runtuh. Jauh lebih pendek, panjangnya hanya 5,8 inci, 70 mm daripada 200 mm (8,2 inci), jadi lebih mudah untuk mencari rumah di beg kamera anda. Berukuran kira-kira 3.5 inci, dan menyokong penapis depan 77mm.

Canon merangkumi tudung yang boleh diterbalikkan, lengkap dengan tingkap pemotongan yang boleh ditarik sehingga anda dapat menyesuaikan kedudukan penapis polarisasi bulat tanpa perlu melepaskannya terlebih dahulu.LIHAT JUGA: Amazon Fire TV Menambah Bahagian ‘Percuma’ untuk Membantu Pengguna Mencari Perkara Yang Tonton

Reka bentuk yang dilipat memang memerlukan kos – pengendalian. Anda perlu menggunakan lebih banyak tork untuk menetapkan panjang fokus berbanding model yang zoom tanpa memanjangkan, dan ada lebih banyak kemungkinan kerosakan jika anda melakukan tumpahan dengan laras keluar. Terdapat suis kunci, jadi anda boleh meletakkannya pada kedudukan 70mm terpendek. Tanpa itu, graviti boleh menyebabkan zum memanjang ketika ia tergantung di sisi anda.
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 2.8, 1/60 saat, ISO 1600

Walaupun saiznya agak kecil, 70-200mm padat. Beratnya 2.6 paun dengan kolar tripodnya dan 2.4 paun semasa dikeluarkan. Kaki tripod duduk kira-kira satu inci di bawah tong. Ini adalah reka bentuk tanpa alat, bergantung pada skru ibu jari untuk mengetatkan dan mengunci pada tempatnya, atau melonggarkan untuk penyesuaian dan penyingkiran.

Kaki tripod tidak sesuai dengan tripod standard Arca. Ini bermakna anda perlu menambahkan plat pelepas cepat atau aksesori serupa sebelum memasangnya di tripod. Tidak semua tripod menggunakan piring dovetail Arca, tetapi semakin popular di peralatan pro dan peminat, seperti Peak Design Travel Tripod baru-baru ini .

Canon belum memeluknya seperti yang lain. The Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM Sukan mempunyai kaki yang melekat terus ke dalam kepala tripod yang serasi, dan kos banyak yang kurang, hanya $ 1,500. Ini adalah lensa SLR, jadi anda perlu menggunakan penyesuai untuk memasangnya ke kamera tanpa cermin Canon RF anda.

Selain pertimbangan mengenai reka bentuk kaki, kualiti binaan adalah yang terbaik. Canon menggunakan campuran bahan logam dan polikarbonat untuk tong, dan menyelesaikan lensa dengan warna kelabu muda dan bukannya hitam. Ini memberikan 70-200mm tampilan yang jelas pro, dan juga membantu membuatnya lebih sejuk ketika bekerja di bawah cahaya terang – bahan abu-abu memantulkan lebih banyak cahaya daripada yang diserap.
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 3.2, 1/4000 saat, ISO 100

Kanta juga dilindungi dari unsur-unsur. Lapisan dalaman menghalang habuk dan percikan masuk ke dalam, dan elemen depan yang terdedah mempunyai lapisan pelindung fluor. Fluorin menolak lemak dan kelembapan, jadi titisan air dan cap ibu jari akan dilap dengan kain mikrofiber.

Kawalan dan Fokus

70-200mm menawarkan cincin kawalan yang dapat disesuaikan, diletakkan tepat di depan pelekap lensa, disambungkan dengan tong fokus manual fokus tengah dan cincin zoom lebar di bahagian depan. Cincin kawalan mempunyai penghentian penahanan, sesuatu yang biasanya dikehendaki oleh jurugambar, tetapi jurugambar tidak suka.

Anda boleh meminta Canon menukarnya untuk bebas klik, operasi senyap untuk video, tetapi ia harus dilakukan di kilang dengan bayaran tambahan. Saya melihat sedikit perubahan sudut pandang ketika menyesuaikan fokus, kesan yang disebut pernafasan, sesuatu yang dirawat oleh jurugambar tetapi ia tidak akan mempengaruhi foto.
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 2.8, 1 / 1,600 saat, ISO 100

Jangkaan suis togol yang diharapkan berada di sebelah kiri tong. Terdapat had fokus, jadi anda boleh menetapkan autofokus untuk mencari di seluruh jarak atau menghadkannya untuk mengunci subjek yang jaraknya lebih dari lapan kaki, serta togol AF / MF. Fokus manual adalah elektronik dan berfungsi dengan baik, dan autofokus segera dan senyap.

Salinan lensa pertama dihantar dengan bug firmware yang menyebabkan beberapa tangkapan jarak dekat menghasilkan hasil yang sedikit tidak fokus. Pastikan lensa anda memuatkan versi 1.06 melalui menu kamera anda sekiranya anda akhirnya membelinya. Fokus tepat dengan kemas kini dipasang.
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 2.8, 1/640 saat, ISO 100

Fokus boleh didapati lebih dekat daripada lapan kaki. Lensa mempunyai penilaian pembesaran makro 1: 4.3 pada 200mm. Ia dapat memberi tumpuan kepada mata pelajaran sedekat 2.3 kaki (0.7m). Ini setaraf dengan alternatif — kedua EF 70-200mm F2.8L IS III USM dan Sigma 70-200mm Sports mempunyai kemampuan makro yang serupa.

Dua suis kawalan lagi menyesuaikan penstabilan. Terdapat suis Hidup / Mati dasar, serta kontrol Mode dengan tetapan untuk Mode 1, 2, dan 3. Anda akan menggunakan Mode 1 untuk kebanyakan tangkapan, tetapi anda boleh beralih ke Mod 2 untuk membetulkan goyangan dengan betul ketika menggeser dengan subjek bergerak. Mode 3 berfungsi dengan cara yang sama, tetapi hanya mengaktifkan sistem semasa pendedahan, jadi anda lebih mudah mengikuti subjek yang bergerak secara tidak menentu daripada yang dapat diramalkan. 
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 3.2, 1 / 8,000 saat, ISO 320

Sistem penstabilan kuat. Canon belum memasukkan IBIS ke dalam badan kamera — EOS R5 yang akan datang akan menjadi yang pertama memilikinya. Canon menjanjikan bahawa penstabilan 70-200mm baik untuk lima hentian dengan sendirinya, dan ujian kami menunjukkan angka itu tepat. Saya menjaringkan tangkapan genggam dengan sedikit kabur pergerakan yang dapat dilihat pada kelajuan sepanjang 1/8 saat, dan perincian tajam secara konsisten pada 1/15 saat. Pada kelajuan tersebut, gerakan subjek akan mengaburkan tangkapan anda lebih mudah daripada gegaran kamera.

Di Makmal

Saya menguji 70-200mm dengan model mirrorless penerbangan teratas Canon, EOS R 30MP dan perisian dari Imatest . Pasangan ini memberikan resolusi yang kuat sepanjang julat zoomnya, dan hampir sama tajam pada f / 2.8 seperti yang terbaik, dengan kejelasan yang baik di pinggirnya seperti di dekat tengah bingkai.
Contoh GambarCanon EOS R, 200mm f / 2.8, 1/400 saat, ISO 100

Resolusi paling lemah adalah pada 70mm f / 2.8, dan ia masih kukuh dalam julat prestasi yang sangat baik untuk EOS R (2,835 baris). Pada f / 4 lebih baik, menyeberang ke wilayah yang sangat baik (3.229 baris) dan terus stabil melalui f / 11.

Resolusi mula turun pada f / 16 (2.745 baris), dan penurunan lebih ketara pada bukaan f / 22 terkecil (2.300 baris) dan f / 32 (1.650 baris). Apabila iris diatur sekecil itu menyebabkan cahaya berkecai ketika melewati, memotong dengan jelas. Ini berlaku dengan sistem digital moden — bukan masalah yang unik bagi Canon.
Contoh GambarCanon EOS R, 158mm f / 2.8, 1/640 saat, ISO 100

Hasilnya sedikit meningkat pada 135mm; kita melihat kira-kira 3,100 baris pada f / 2.8 dan 3,330 pada f / 4, kedua-duanya adalah hasil yang sangat baik. Pada f / 5.6 dan f / 8 ia memberikan resolusi yang luar biasa (3,585 baris). Terdapat penurunan sederhana pada f / 11 dan f / 16, tetapi skor masih dalam julat yang sangat baik. Sekali lagi, langkau f / 22 dan f / 32.

Prestasi pada 200mm hampir sama dengan 135mm — ini adalah retak lensa lensa pada hujungnya. Ini juga mengesampingkan beberapa jebakan — saya sukar melihat kelainan warna atau bukti lain mengenai penyimpangan kromatik dalam foto, dan pembetulan dalam kamera nix distorsi dan mengimbangi kesan vignet.
Contoh GambarCanon EOS R, 147mm f / 2.8, 1/160 saat, ISO 640

Pembetulan tersebut hanya berlaku pada gambar JPG. Sekiranya anda bekerja di Raw, terserah kepada anda untuk mengimbangi penyelewengan sederhana dan vignet yang dapat dilihat di f / 2.8. Adobe Lightroom.

Sehingga kini, EOS R adalah badan beresolusi tertinggi yang tersedia untuk digunakan dengan lensa. EOS R5 diharapkan dapat menawarkan lebih banyak resolusi, dan berakhir di tangan lebih banyak kelebihan. Kami merancang untuk mengemas kini ujian kami apabila R5 mula dijual.

Lensa Hebat dengan Harga Tinggi

Canon tidak mempunyai apa-apa dengan kaca siri L untuk sistem tanpa cermin EOS R-nya. RF 70-200mm F2.8 L IS USM adalah lensa penyataan – tidak ada pesaing Canon yang menawarkan yang menarik kembali ke dimensi kecil seperti itu. Dan dibina kukuh, dengan meterai dalaman dan pembinaan yang sangat kukuh. Kami tidak mempunyai keluhan mengenai prestasi optik, dan penstabilan juga sangat baik.
Contoh GambarCanon EOS R, 70mm f / 2.8, 1/4000 saat, ISO 100

Tetapi pada harga $ 2,699, ia adalah 70-200mm termahal yang boleh anda beli, mengalahkan G Master premium Sony sebanyak $ 100. Belum ada alternatif yang tersedia dalam pemasangan RF, tetapi sistem ini menawarkan keserasian mudah dengan lensa Canon EF SLR melalui penyesuai.

Sekiranya anda mempunyai anggaran, Sukan Sigma 70-200mm adalah nilai yang sangat mengagumkan pada $ 1,500, dan Canon EF 70-200mm F2.8 III dapat dengan harga sekitar $ 2,100. Kedua-duanya adalah lensa yang lebih besar, dan memerlukan anda menambahkan penyesuai untuk digunakan dengan kamera EOS R. Walaupun begitu, ia adalah pilihan yang sesuai, dan anda mungkin lebih suka reka bentuk zoom dalaman mereka.

Tetapi jika anda tidak keberatan membayarnya, dan tidak terkejut dengan teleskop 70-200mm, RF 70-200mm F2.8 L IS USM benar-benar sesuai dengan silsilahnya.

Sumber: PC Mag


Berkaitan