Kenyataan Arab Saudi & Rusia komited terhadap kestabilan pasaran minyak

DUBAI (Reuters) – Arab Saudi dan Rusia sangat komited untuk mencapai kestabilan pasaran minyak dan mempercepat penyeimbangan semula pasaran, kata menteri tenaga kedua negara dalam satu kenyataan bersama pada hari Rabu.

Menteri Tenaga Arab Saudi Putera Abdulaziz bin Salman dan rakan sejawatnya dari Rusia, Alexander Novak mengadakan perbualan telefon sebagai sebahagian daripada rundingan mereka mengenai perkembangan pasaran minyak, kata kenyataan itu.

“Kami juga senang dengan tanda-tanda peningkatan penunjuk ekonomi dan pasaran baru-baru ini, terutama pertumbuhan permintaan minyak dan meredakan kekhawatiran mengenai had penyimpanan ketika pelbagai negara di seluruh dunia mulai muncul dari penutupan ketat mereka,” kata para menteri.

Mereka mengatakan bahawa mereka “yakin bahawa rakan kongsi kami dalam OPEC + … akan mematuhi perjanjian OPEC +.”

OPEC dan sekutunya, sebuah kumpulan yang dikenali sebagai OPEC +, bersetuju bulan lalu untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 9.7 juta barel per hari untuk bulan Mei dan Jun, penurunan pengeluaran.

Arab Saudi pada hari Isnin mengatakan akan secara sukarela memperdalam pemotongan pengeluaran minyak dari bulan Jun sebanyak 1 juta tong sehari, dengan mengatakan pengurangan baru itu dirancang untuk mempercepat pengurangan kekurangan bekalan global dan mengimbangi pasar minyak.

Kedua-dua Kuwait dan Emiriah Arab Bersatu bergabung dengan Arab Saudi dan juga berjanji untuk memotong lebih banyak daripada komitmen mereka di bawah perjanjian bekalan OPEC + sebanyak 180,000 bpd.

Kenyataan bersama itu mengatakan Novak menyambut baik pemotongan pengeluaran besar-besaran sukarela yang dibuat oleh Arab Saudi dan langkah-langkah yang diambil oleh Emiriah Arab Bersatu dan Kuwait untuk menyokong usaha Saudi. Kenyataan itu mengatakan tindakan sedemikian diperlukan untuk membantu mempercepat keseimbangan pasaran minyak.

Pengeluar perlahan-lahan akan melonggarkan pengurangan pengeluaran di bawah perjanjian OPEC + selepas bulan Jun, tetapi pengurangan bekalan akan terus berlaku hingga April 2022.

Sumber-sumber mengatakan kepada Reuters minggu ini bahawa OPEC dan sekutunya ingin mempertahankan pemotongan minyak yang ada di luar bulan Jun daripada memangkasnya kembali untuk membantu menaikkan harga dan permintaan, yang telah dilanda wabak koronavirus.

Sumber: Reuters


Berkaitan