Green Packet’s Kiplepay bekerjasama dengan Tencent Cloud untuk menyediakan perkhidmatan e-KYC

Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Unit milik penuh Green Packet Bhd, Kiplepay Sdn Bhd menandatangani perjanjian dengan cabang komputasi awan syarikat teknologi gergasi China, Tencent Holdings Ltd untuk menyediakan perkhidmatan e-KYC (Electronic Know Your Customer).

Kiplepay telah menandatangani perjanjian dengan Tencent Cloud untuk menyediakan KipleID e-KYC kepada perniagaan, terutama bank dan institusi kewangan, katanya dalam satu kenyataan.

Berdasarkan perjanjian ini, KiplePay akan memanfaatkan kemampuan pengecaman wajah dan pembelajaran mesin Tencent Cloud untuk membina penyelesaian e-KYC yang dilokalkan di Malaysia melalui KipleID e-KYC.

“Pandemik Covid-19 yang ada sekarang telah menunjukkan nilai transformasi digital. Ini telah menjadi panggilan bangun bagi organisasi dan industri yang terlalu bergantung pada operasi tradisional untuk dengan cepat merangkul transformasi digital kerana kami meramalkan akan ada perubahan yang pasti dalam tingkah laku pengguna setelah MCO dicabut, “kata pengarah urusan Green Packet ( MD) dan ketua pegawai eksekutif (CEO) CC Puan.

KipleID e-KYC akan menggunakan penyelesaian pengesanan hidup “kilat tunggal” yang dipatenkan oleh Tencent, mengintegrasikan teknologi pengesanan berasaskan refleksi dan gerakan.

Kumpulan ini mengatakan bahawa jika dibandingkan dengan pengesanan daya hidup berasaskan gerakan tradisional dan suara digital, teknologi baru ini memungkinkan pengalaman pengguna yang lebih baik dan keselamatan yang lebih tinggi.

Puan berkata, KipleID e-KYC dapat membantu bank dan institusi kewangan untuk mendigitalkan proses KYC mereka dengan membuang prosedur manual, dan pada masa yang sama meningkatkan pengalaman onboarding pengguna, sehingga dapat mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

Photo by cottonbro on Pexels.com

“Kami berkomitmen untuk meneroka dan membuka cara baru bagi orang dan perniagaan untuk beroperasi dengan lebih efisien dan efektif dalam ekonomi digital yang berkembang. 

Hari ini, Green Packet meningkatkan inovasi digitalnya, memanfaatkan teknologi Tencent Cloud untuk menghubungkan orang dengan lebih baik dan memastikan kejayaan perniagaan yang berterusan. 

Kami berharap dapat mempererat kolaborasi kami dengan Green Packet untuk lebih membantu perniagaan tempatan dalam perjalanan transformasi digital mereka, ”kata naib presiden Tencent International Business Group, Poshu Yeung. 

Green Packet kini sedang berbincang dengan beberapa syarikat terkemuka untuk menguji penyelesaian KipleID e-KYC.

Pada jam 3.26 petang, saham Green Packet diperdagangkan 0.57% atau setengah sen lebih rendah pada 88 sen, menjadikannya permodalan pasaran sebanyak RM823.64 juta.

Sumber: The Edge Market


Berkaitan