Firma Penasihat menggunakan teknologi untuk mengekalkan hubungan pelanggan semasa Covid-19

Photo by cottonbro on Pexels.com

Walaupun kurangnya hubungan tatap muka, satu daripada lima responden telah meningkatkan komunikasi mereka dengan pelanggan.

Firma penasihat menggunakan teknologi untuk mengekalkan hubungan pelanggan mereka dan meningkatkan kecekapan yang lebih tinggi semasa pandemi Covid-19, menurut penyelidikan oleh Intelliflo.

Antara Februari dan April 2020, log masuk ke Portal Kewangan Peribadi Intelliflo, yang membolehkan penasihat dan pelanggan berinteraksi antara satu sama lain melalui hab dalam talian yang selamat, meningkat lebih daripada tiga kali (333%) dan jumlah sesi melayari antara penasihat dan pelanggan melalui aplikasi Glia bersepadu meningkat 589%.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Sebagai tambahan, fungsi tandatangan digital Intelliflo DocuSign mengalami peningkatan sebanyak 1189%.

Trend ini disokong oleh penyelidikan dari tinjauan impak baru Covid-19 Intelliflo yang mendapati bahawa 50% telah dapat menggunakan lebih banyak teknologi dengan pelanggan mereka; 42% telah menggunakan teknologi yang akan dilaksanakan secara kekal; dan 32% telah menggunakan teknologi baru yang memungkinkan mereka menjadi lebih cekap.

Selain itu, walaupun terdapat sedikit kontak tatap muka, satu daripada lima responden (22%) telah meningkatkan komunikasi mereka dengan pelanggan. Ini hanya dibandingkan dengan 5% responden yang mengatakan bahawa mereka telah berjuang untuk berkomunikasi.

Ketika ditanya tentang bagaimana bentuk ‘normal baru’, lebih daripada dua pertiga (68%) mengharapkan untuk melihat komunikasi tatap muka yang lebih jarang, menunjukkan bahawa cara kerja semasa menandakan titik perubahan dalam cara penasihat dan pelanggan berinteraksi.

Perubahan kedua yang paling dinanti-nantikan (59%) adalah kecekapan yang lebih besar yang disebabkan oleh peningkatan penggunaan teknologi, yang menunjukkan bahawa pendigitan dipercepat yang disebabkan oleh krisis semasa memberi beberapa alasan kepada firma untuk optimis tentang masa depan.

Photo by fauxels on Pexels.com

Nick Eatock, Ketua Pegawai Eksekutif Intelliflo, UK, katanya kepada media: “Membangun hubungan yang dipercayai dengan pelanggan adalah inti dari industri nasihat kewangan, tetapi ini dapat menjadi tantangan untuk melakukan tatap muka, terutama selama krisis saat ini. 

Cara berkomunikasi selalu berkembang, dan data ini menunjukkan bahawa krisis Covid-19 telah mempercepat penggunaan teknologi dengan ketara. Tidak ada keraguan bahawa ini akan membentuk masa depan bagi penasihat dan pelanggan mereka dan memberikan kecekapan yang lebih besar bagi keduanya sebagai hasilnya.

“Dengan menggunakan beberapa waktu ini untuk menjadi lebih akrab dengan teknologi yang ada untuk berinteraksi secara rutin dengan klien, penasihat dapat menjadi lebih tangkas dan efisien.”

Sumber: Financial Reporter


Berkaitan