Dunia Mungkin Harus Hidup Dengan Covid-19 Selamanya, Walaupun Dengan Vaksin

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Pakar mengatakan bahawa Covid-19 kemungkinan akan menjadi endemik, yang bermaksud jangkitan yang mengekalkan populasi asas tanpa input luaran. Dunia sudah mempunyai penyakit endemik seperti cacar air, malaria, dan HIV, antara lain.

Pakar kecemasan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Mike Ryan mengatakan bahawa penting untuk bersikap realistik, mengetahui bahawa tidak ada yang dapat meramalkan kapan penyakit itu akan hilang, atau bahkan jika ia berlaku.

Saya rasa tidak ada janji dalam hal ini dan tidak ada tarikh. Penyakit ini boleh menjadi masalah lama, atau mungkin tidak.

Mike Ryan, Pengarah Eksekutif Kecemasan Kesihatan WHO

Tanpa vaksin, diperlukan empat hingga lima tahun untuk mengawal wabak Covid-19, kerana kebanyakan orang di dunia belum terkena virus tersebut. Dikatakan bahawa kurang dari 10% populasi dunia telah terdedah kepada Covid-19, meninggalkan 90% yang lain rentan.

Sudah ada lebih dari 100 vaksin yang berpotensi untuk Covid-19 sedang dikembangkan , termasuk beberapa dalam ujian klinikal , tetapi para pakar menyatakan bahawa sukar untuk mengembangkan vaksin yang berkesan terhadap koronavirus.

Selain itu, walaupun vaksin berfungsi dikembangkan, itu bukan janji bahawa penyakit ini dapat dibasmi dengan mudah.

Kredit: Freepik

Terdapat banyak contoh vaksin sedia ada yang sudah tersedia di pasaran untuk penyakit yang masih ada. Campak, cacar air, dan bahkan influenza musiman (selesema) semuanya mempunyai vaksin, tetapi dunia hanya berjaya membasmi dua penyakit sepenuhnya – hanya satu yang menular pada manusia: cacar.

Vaksinasi untuk penyakit lain telah membantu menekan bilangan dan mencegah wabak berskala besar, tetapi pembasmian lengkap akan menjadi sukar. Ini juga disebabkan oleh kebangkitan gerakan anti-vaksinasi di peringkat global baru-baru ini, yang mewujudkan kantong orang-orang yang rentan.

Bahkan di Malaysia, yang mempunyai program imunisasi yang kuat dan liputan imunisasi yang tinggi di> 95%, data yang dikumpulkan oleh Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga di Kementerian Kesihatan (KKM) menunjukkan bahawa terdapat peningkatan keraguan vaksin dan pengelompokan geografi wabak.

Pada simposium vaksin antarabangsa pada tahun 2017, Dr Faridah Kusnin dari Bahagian Kawalan Penyakit KKM menyatakan keprihatinannya terhadap peningkatan jumlah komuniti anti-vaxxing di negara ini.

Malaysia telah menyaksikan penurunan drastik penyakit berjangkit sejak pengenalan vaksinasi di seluruh negara pada tahun 1950-an, seperti polio, campak, dan Hepatitis B, antara lain.LIHAT JUGA

Kredit: Dr Faridah Kusnin

Walaupun begitu, penyebaran gerakan anti-vaksin bermula sekitar tahun 2012 di media sosial, dan sejak itu jumlahnya terus bertambah.

Pada tahun 2013, terdapat 637 orang berdaftar yang menolak vaksinasi. Pada tahun 2016, jumlah itu meningkat tiga kali lipat, dengan 1.815 orang mendaftar untuk menolak vaksinasi. Sebilangan besar anti-vaxxer menyebut alasan agama, keraguan kandungan, dan alternatif homeopati sebagai alasan utama mereka menolak vaksinasi.

Kredit: Dr Faridah Kusnin

Oleh yang demikian, Malaysia juga telah melihat kebangkitan Penyakit yang Mencegah Vaksin (VPD) dalam beberapa tahun terakhir. Oleh itu, adalah wajar bahawa walaupun vaksin Covid-19 tersedia, penyakit ini masih akan berkeliaran – walaupun dengan risiko yang lebih rendah daripada yang ditanggungnya sekarang.

Kita mungkin hanya belajar hidup dengan Covid-19 sebagai penyakit endemik, seperti bagaimana kita belajar hidup dengan selesema, HIV, atau cacar air. Walaupun, tentu saja, mempunyai vaksin Covid-19 akan memberi jalan hidup yang lebih selamat bagi semua orang.

Sumber: The Rakyat Post


Berkaitan