Apple MacBook Pro 13 inci vs Apple MacBook Air: Apa perbezaannya?

Apple telah melancarkan versi baru MacBook Pro 13 inci; ia telah  dinaik taraf dengan spesifikasi terkini  untuk menjadikannya sejajar dengan  MacBook Pro 16-inci tahun lalu .

Tetapi harga permulaan yang lebih murah dan peningkatan spesifikasi yang sangat baik pada MacBook Air yang baru dikemas kini akan menarik bagi banyak pihak, terutamanya kerana terdapat banyak persamaan antara kedua model tersebut. 

Jadi apa pilihan terbaik untuk anda? Kami melihat bagaimana MacBook Air mengatasi MacBook Pro 13 inci (2020). Sekiranya anda juga mempertimbangkan model lain, lihat panduan MacBook kami yang lebih besar . 

MacBook Pro 13 inci vs MacBook Air: Reka bentuk dan bina

  • Semua model mempunyai Touch ID
  • Semua model MacBook Pro 13 inci mempunyai Touch Bar
  • Papan kekunci gaya baru – dijuluki Papan Kekunci Ajaib di semua model

MacBook Pro 13-inci boleh didapati dalam warna perak dan kelabu ruang sementara Air juga tersedia dalam warna Emas. Ia sedikit lebih daripada emas mawar daripada dulu. 

MacBook Pro 13 inci berukuran 304.1 x 212.4 x 15.6mm dan berat 1.4kg. Ini bermakna ia sedikit lebih tebal dan lebih berat daripada model pertengahan tahun 2019 yang lebih tua dengan ketebalan 14.9mm / 1.37kg. 

MacBook Air 13 inci berukuran 304.1 x 212.4 x 16.1mm (4.1mm di bahagian paling nipis) dan berat 1.29kg. Anda akan perhatikan bahawa kedua-dua komputer riba ini mempunyai dimensi lebar dan kedalaman yang sama. Mereka juga sebenarnya cukup dekat dari segi berat badan hari ini.

Papan kekunci telah direka semula sepenuhnya pada kedua-dua model pada awal tahun 2020 setelah kritikan besar terhadap rekaan Apple Butterfly sebelumnya. Reka bentuk papan kekunci yang lebih lama tetap menjadi subjek program penarikan balik yang berterusan  di semua Mac mudah alih. 

Keyboard Ajaib yang dipanggil direka agar lebih tahan lama dan dengan perjalanan yang lebih baik untuk menaip yang lebih selesa. Kunci Escape fizikal juga telah dikembalikan. Semua Mac kini mempunyai Touch ID untuk log masuk cap jari dan pengesahan Apple Pay.

Anda akan mendapat dua port USB-C / Thunderbolt 3  pada dua model 13-inci kelas bawah, dan empat pada sepasang model kelas atas. Ya, terdapat empat model standard MacBook Pro 13 inci. MacBook Air mempunyai dua port Thunderbolt USB-C di semua model. Kedua-dua komputer riba ini boleh memacu monitor 4K 4K dan mempunyai bicu fon kepala 3.5mm. 

MacBook Pro 13 inci kini mempunyai  Touch Bar di seberang jajaran; dulu hanya pada model terpilih sahaja. Walau bagaimanapun, ia adalah perbezaan utama antara Air dan Pro pada masa ini. Ini adalah konsesi kepada pengguna yang mahukan pengalaman sentuhan yang lebih sentuhan. Tetapi dengan iPad Pro disebut-sebut sebagai pengganti komputer riba, nampaknya skrin sentuh penuh akan tetap berada dalam bidang iPad daripada Mac. 

MacBook Pro 13 inci vs MacBook Air: Paparan

  • Semua MacBook kini menawarkan paparan True Tone
  • Saiz dan resolusi 13 inci tetap sama 

Pada dasarnya, paparan yang sama digunakan di kedua model di sini – terdapat resolusi 2.560 x 1.600 piksel (227 ppi), sama dengan Pro MacBook 13 inci dan MacBook Airs yang lebih tua. 

Semua paparan MacBook Pro mempunyai True Tone sementara Pro juga menyokong gamut warna P3 yang luas. True Tone adalah teknologi yang pertama kali diperkenalkan pada iPad Pro, menyesuaikan layar agar sesuai dengan suhu warna pencahayaan di dalam ruangan. 

Di atas paparan tidak ada peningkatan pada kamera FaceTime pada kedua-dua model: ia hanya mampu 720p HD daripada Full HD.

MacBook Pro 13 inci vs MacBook Air: Pemproses, grafik dan storan

  • Pemproses Intel Core generasi ke-8 dan ke-10 untuk MacBook Pro 13 inci
  • Pemproses Intel Core generasi ke-10 untuk MacBook Air

MacBook Pro 13-inci menawarkan pemproses Core i5 quad-core sebagai standard di seluruh julat. Ini adalah generasi ke-8 pada dua model bawah dan cip generasi ke-10 pada dua versi teratas. Secara lalai, ini masing-masing dicatat pada 1.4 atau 2.0Ghz. Anda juga boleh mengkonfigurasi Core i7 generasi ke-10 pada 2.3GHz dengan kelajuan Turbo Boost maksimum 4.1Ghz. 

Sayangnya, tidak ada pilihan grafik yang berbeza pada MacBook Pro 13 inci – tidak seperti Pro 16 inci – tetapi cip grafik Intel Iris Plus jauh lebih mengagumkan daripada grafik lama yang terhad. 

MacBook Air kini mempunyai pemproses Intel Core generasi ke-10 secara keseluruhan sehingga bermaksud Intel Iris Plus Graphics juga. Model peringkat permulaan adalah Core i3 (dwi-teras 1.1GHz) tetapi secara amnya, anda melihat Core i5. Anda boleh memaksimumkan perkara pada Core i7 quad-core 1.2GHz. 

MacBook Pro 13-inci boleh mempunyai memori sehingga 32GB tetapi memori 8GB 2133MHz LPDDR3 adalah standard dan 16GB 3733MHz LPDDR4X pada model-model mewah. Storan melebihi 4TB tetapi bermula dengan minimum 256GB. Menambah lebih banyak simpanan dalaman pada masa pembelian menaikkan kos dengan ketara. 

2020 Air juga mempunyai penyimpanan minimum 256GB sebagai standard dengan maksimum 2TB. Dan terdapat juga memori minimum 8GB, walaupun lebih cepat daripada itu pada Pro asas pada 3733MHz LPDDR4X – sesungguhnya, ia adalah memori yang sama seperti pada model pro dengan spesifikasi tinggi. 

Barisan MacBook Pro semuanya mempunyai cip T2 Apple sendiri. Ini adalah cip yang dikhaskan untuk keselamatan yang menangani Touch ID dan beberapa keupayaan lain. Itu bukan di dalam MacBook Air. 

Kedua-dua Mac ini menjalankan versi terkini sistem operasi Macnya –  macOS 10.15 Catalina . 

Kesimpulannya

MacBook Pro 13 inci akan menjadi pilihan utama bagi banyak pengguna tetapi persoalannya sekarang harus … mengapa? Terdapat beberapa ciri tambahan seperti sokongan untuk ruang warna P3, Touch Bar dan, pada model 13-inci MacBook Pro yang lebih mahal, empat port Thunderbolt. 

Tetapi anda benar-benar harus menjadi penggemar Pro – atau memerlukan kuasa dan storan tambahan yang boleh anda tingkatkan Pro menjadi – untuk mendapatkannya melalui MacBook Air. 

Sekarang kerana Air telah dihidupkan dengan perkakasan terkini, ia adalah yang perlu dilakukan kecuali anda mempunyai alasan tertentu untuk tidak melakukannya.