Lapangan Terbang Changi menangguhkan operasi di T4, dan itu termasuk kedai dan restoran

Kurang dari dua minggu setelah menghentikan operasi di Terminal 2 , Lapangan Terbang Changi yang luas di Singapura kini telah memutuskan untuk menutup terminal lain sementara ketika dunia memerangi wabak Covid-19 dan akibatnya.

Dalam satu pernyataan, Changi Airport Group (CAG) mengatakan akan menghentikan operasi di Terminal 4 (T4) mulai 16 Mei sebagai bagian dari upaya “untuk mengoptimumkan sumber daya seiring dengan penurunan tajam dalam pergerakan penerbangan”.

Ini akan membolehkan CAG dan rakan lapangan terbangnya menjimatkan kos operasi seperti utiliti dan pembersihan, katanya.

Syarikat penerbangan yang kini berpusat di T4 kini akan beroperasi di luar T1 atau T3. Pada masa ini, CAG hanya mengesahkan bahawa Cathay Pacific dan Korean Air akan beroperasi di T1.

Semua kedai dan restoran di T4 juga akan ditutup, sementara perkhidmatan bas ulang-alik yang menghubungkan T4 ke T3 akan ditangguhkan sehingga operasi disambung semula.

CAG tidak mengatakan kapan ia mengharapkan T4 untuk beroperasi kembali, tetapi mengatakan “akan bergantung pada saat permintaan perjalanan udara meningkat dan pada keperluan syarikat penerbangan yang ingin melancarkan semula penerbangan di Bandara Changi”.

CAG menambah bahawa ia “bersedia untuk memulakan semula operasi di T4 sebaik sahaja jumlah penerbangan yang cukup kembali ke terminal”.

Sejauh ini, CAG telah mengurangkan perkhidmatan Skytrain di lapangan terbang, dan beberapa dermaga jari di T1 dan T3 juga tidak akan digunakan untuk penerbangan sehingga permintaan kembali.

Beberapa kedai makan dan kedai makanan lain di Lapangan Terbang Changi tetap dibuka untuk dibawa pulang, dan perkhidmatan penting seperti farmasi terus beroperasi di kawasan awam di lapangan terbang, termasuk Jewel.

Sumber: Business Insider