Bagaimana mengetahui nombor IMEI telefon bimbit anda ?

IMEI telefon bimbit anda adalah kod 15 digit yang digunakan untuk mengenal pasti peranti dan yang mesti anda ketahui untuk melakukan perkara yang penting seperti mengunci terminal setelah rompakan. 

Atas sebab ini, kami akan menerangkan kaedah yang anda miliki untuk Mencari IMEI telefon bimbit anda, sama ada anda memilikinya atau tidak.

Penting bahawa, setelah mengetahui nombor pengenalan telefon anda, tuliskan di tempat yang selamat di mana anda boleh mencarinya dengan mudah, seperti dokumen Drive atau buku nota peribadi yang selalu disertakan dengan anda. 

Tanpa berlengah lagi, kami akan melihat bagaimana mengetahui IMEI telefon bimbit anda.

Bagaimana mengetahui IMEI telefon bimbit anda

Seperti yang kami katakan, IMEI telefon bimbit anda adalah nombor unik yang membolehkannya dikenali di antara peranti lain. Gabungan 15 digit ini penting untuk melakukan operasi tertentu yang berkaitan dengan telefon anda. 

Sebagai contoh, anda harus menyediakannya semasa anda mahu menyekat telefon bimbit anda setelah hilang atau dicuri, atau semasa anda ingin melepaskannya .

Oleh kerana perlu melaksanakan tugas-tugas penting seperti itu, adalah penting bahawa anda selalu mempunyai IMEI mudah alih anda, kerana anda tidak tahu kapan anda akan memerlukannya. ada kaedah untuk mencarinya sama ada anda mempunyai telefon bimbit atau tidak, dan itulah kaedah yang akan kami jelaskan seterusnya.

Di dalam kotak telefon

Sekiranya anda masih menyimpan kotak di mana telefon bimbit anda datang, cari dan cari salah satu wajahnya, kerana di sana IMEI peranti mesti ditulis . 

Ini adalah salah satu kaedah paling mudah untuk mencari nombor itu, sama ada anda mempunyai telefon atau telah dicuri atau hilang. Namun, ada kelemahan yang jelas, dan itu adalah bahawa kita tidak selalu menyimpan kes telefon bimbit kita, bukan?

Di bahagian Tetapan

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit dan ingin mencari IMEI, bahagian Tetapan adalah penyelesaiannya. Pergi ke Tetapan> Tentang telefon> Status dan anda akan melihat bahagian yang disebut maklumat IMEI . Nombor 15 digit yang tertera di sana adalah pengenalan unik telefon bimbit anda.

Mendail * # 06 # di aplikasi Telefon

Sekiranya anda mempunyai telefon, cukup tekan kod * # 06 # di aplikasi telefon bimbit untuk membuka tetingkap hitam di mana anda dapat melihat IMEI dan nombor siri (SN) . Di kebanyakan terminal, tekan nombor ini. Sekiranya tidak berfungsi untuk anda, ketuk butang panggil dan anda dapat melihat nombor IMEI dan SN di skrin.

Dengan Cari peranti Google saya

Fungsi lokasi peranti Google anda boleh menjadi penyelamat yang baik sekiranya telefon anda hilang atau dicuri. 

Selain dapat menghasilkan semula suara yang akan memudahkan anda mencari telefon bimbit atau melihat titik tepat di mana ia berada jika dihidupkan dengan GPS diaktifkan, alat Mencari peranti saya juga menunjukkan IMEI kepada anda telefon walaupun anda tidak memilikinya .

Dalam kes ini, anda mesti log masuk dengan akaun Google anda di terminal tersebut agar alat ini berguna bagi anda. 

Sekiranya anda melakukannya, pergi ke Cari peranti saya, Log masuk dengan akaun Google yang sama dengan yang anda gunakan di telefon bimbit anda dan di sebelah kiri anda akan melihat senarai peranti yang dipautkan dengannya.

Cari telefon bimbit anda dan klik pada butang Maklumat yang muncul di sebelah kanannya, yang diwakili oleh ikon i yang dikelilingi oleh bulatan. Ini akan memaparkan tetingkap kecil dengan maklumat peranti, nombor IMEI disertakan . 

Dengan cara ini, dan selagi anda telah menghubungkan akaun Google ke telefon bimbit anda, anda dapat mengetahui IMEI walaupun anda tidak mempunyai telefon bimbit dengan anda.

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa kaedah untuk mengetahui IMEI telefon bimbit anda, sama ada anda memilikinya di sebelahnya atau tidak. 

Gunakan salah satu cara ini untuk mencari kod penting dan, seperti yang telah kami sebutkan di perenggan sebelumnya, tuliskan di tempat yang boleh anda akses dengan mudah ketika anda memerlukannya. 

Sekarang Nampaknya tidak ada gunanya, tetapi anda mungkin harus menggunakannya di masa hadapan. 

Sumber: Explica