Office 365 kini menyekat kebanjiran e-mel Reply-All

Walaupun terdapat banyak cubaan untuk membunuhnya, e-mel yang terhormat masih menjadi salah satu bentuk komunikasi digital yang paling banyak digunakan hari ini, terutama dalam perniagaan. 

Walaupun relatif lebih selamat daripada teknologi pemesejan kuno yang lain, SMS, e-mel mempunyai sekumpulan kekurangannya sendiri yang dicetuskan walaupun oleh pengguna yang berniat baik. 

Salah satu masalah tersebut dikenali sebagai Reply-All Storm dan Microsoft Office 365 kini menerapkan cara untuk mencegahnya daripada melumpuhkan pelayan e-mel syarikat.

Semasa anda bekerja untuk organisasi yang mempunyai ratusan atau ribuan pekerja, tidak biasa menerima e-mel yang ditujukan kepada semua. 

Memandangkan bagaimana pelanggan e-mel di Web dan di desktop menjadi sangat mudah digunakan, hampir terlalu mudah untuk menekan butang “Balas Semua”. 

Sekarang bayangkan jika bahkan 10,000 pekerja semuanya menghantar balasan kepada 9,999 pekerja yang lain dan anda pasti mempunyai idea tentang berapa banyak tekanan yang boleh berlaku pada pelayan e-mel syarikat itu.

Tidak ada seorang pun, bahkan Microsoft, yang kebal terhadapnya dan Redmond sendiri mengalami langsung betapa buruknya Reply All Storm. 

Itulah sebabnya ia berjanji di Microsoft Ignite tahun lalu bahawa ia akan menggunakan sistem perlindungan Reply-All dan setelah mengalami gangguan dua bulan yang lalu, ia akhirnya melancarkannya kepada pelanggan Office 365.

Ia tidak akan menyekat Reply-All’s secara langsung tetapi perlindungan akan mengesan jika terdapat 10 ribut seperti itu lebih dari 5,000 penerima dalam satu jam terakhir. 

Sekiranya keadaan itu telah dicetuskan, ia akan menyekat semua balasan ke utas itu selama empat jam berikutnya dan akan mengirim NDR (Laporan Penghantaran) kepada pengguna yang tidak disengajakan yang cuba membalas senarai pengedaran raksasa.

Sebagai langkah pelayan, tidak perlu dikatakan bahawa ia hanya akan berlaku untuk e-mel yang dihantar melalui contoh Office 365 syarikat. 

Ini tidak akan melindungi syarikat atau pekerjanya daripada Reply-All’s yang tidak disengajakan atau, lebih buruk lagi, penghantaran e-mel yang tidak disengajakan yang mengandungi keseluruhan buku alamat syarikat.