PM: PKPB dilanjutkan selama empat minggu lagi hingga 9 Jun

Perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) yang ada yang dikuatkuasakan di seluruh negara akan dilanjutkan hingga 9 Jun, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Dalam ucapan khasnya pada hari ke-7 CMCO, Muhyiddin mengatakan walaupun telah mencapai beberapa keputusan positif sepanjang perintah kawalan pergerakan (MCO) yang dikenakan sejak 18 Mac, langkah-langkah mesti diambil untuk meneruskan usaha memerangi wabak tersebut.

“Saya juga mendapati bahawa rakyat, secara umum, ingin pemerintah terus mengambil langkah-langkah untuk mengekang wabah tersebut.

“Oleh itu atas nasihat Kementerian Kesihatan, CMCO yang sedang berlangsung yang dijadwalkan berakhir pada 12 Mei akan diperpanjang hingga 9 Juni untuk jangka waktu empat minggu. Ini juga bermaksud bahawa semua prosedur operasi standard (SOP) yang ada akan dikekalkan hingga 9 Jun, ”katanya.

Malaysia hari ini memasuki hari ke-54 perintah kawalan pergerakan yang dikenakan untuk memutuskan rantai jangkitan virus Covid-19 di negara ini.

MCO, yang kini memasuki fasa kelima, pada awalnya dijadualkan berakhir pada 12 Mei.

Muhyiddin berkata, setiap perubahan berkaitan dengan SOP atau sektor ekonomi yang ada yang dibenarkan untuk beroperasi semula akan diumumkan dari semasa ke semasa.

Dia juga mengatakan penguatkuasaan CMCO berjalan lancar, tanpa kesesakan yang tidak dijangka di sektor pengangkutan awam negara, bukti kepatuhan rakyat yang tinggi.

“Sehingga kini dianggarkan sekitar 6,64 juta atau 43,6 persen pekerja telah kembali bekerja. Saya menjangkakan angka ini akan meningkat dalam beberapa minggu mendatang, ”katanya.

Sehingga jam 12 tengah hari semalam, Malaysia mencatatkan 54 jangkitan Covid-19 baru dengan 1,552 kes aktif dan sejumlah 4,929 pesakit pulih.

Sehingga hari ini, sebanyak 108 kematian yang berkaitan dengan Covid-19 telah direkodkan.

Sementara itu, Muhyiddin juga berharap agar vaksin dapat dihasilkan segera setelah dia diberitahu oleh beberapa pemimpin dunia bahawa ujian klinikal telah dimulakan dalam perlumbaan untuk menghasilkan vaksin yang sesuai untuk Covid-19.

Namun, menghasilkan vaksin adalah proses yang memakan masa yang mungkin memakan masa antara 12 hingga 18 bulan, kata Muhyiddin. 

Sumber: MalayMail