Penerbangan MASWings tergelincir dari landasan di Long Seridan, tidak ada kecederaan dilaporkan

MIRI: Sebuah pesawat penumpang ringan tergelincir ke dalam longkang setelah tergelincir dari lapangan terbang landas dan pendaratan pendek (STOLport) di Long Seridan semasa berlepas di sini pagi ini.

Pesawat DHC-6 Twin Otter, milik anak syarikat Malaysia Airlines MASWings, terhempas sejurus setelah mendarat di lapangan terbang dari Marudi sekitar jam 10.02 pagi, kata Menteri Pengangkutan Datuk Lee Kim Shin yang diberitahu oleh pegawai Malaysia Airport Berhad (MASB) Miri pejabat.

Juruterbang, juruterbang bersama dan kedua-dua penumpang yang menaiki penerbangan MH3622 tidak cedera dalam kejadian itu, yang sebahagiannya merosakkan pesawat, kata Lee.

“Saya secara peribadi telah menghubungi ketua pegawai eksekutif MASWings, Aminuddin Zakaria dan dia mengatakan bahawa siasatan terhadap insiden MASWings sedang berjalan. Saya juga diberitahu bahawa semua penumpang di dalam kapal termasuk juruterbang dan juruterbang selamat tanpa sebarang kecederaan yang dilaporkan.

“Pesawat tergelincir di sepanjang landasan yang dilaporkan basah setelah hujan pagi ini,” kata Lee ketika dihubungi.

Sementara itu, ADUN Mulu, Dato Gerawat Gala mengatakan bahawa dia dimaklumkan oleh polis Marudi dan Penghulu Willy Wing dari Long Seridan mengenai kejadian itu.

“Syukurlah penumpang dan kedua juruterbang selamat tanpa cedera,” kata Gerawat.

“Saya harap MASWings akan membuat siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu dan memberitahu orang ramai mengenai penemuannya kerana orang ramai dan penumpang MASWings prihatin dan memerlukan jaminan mengenai keselamatan mereka.

“Siasatan juga harus difokuskan pada bagaimana untuk menghindari insiden serupa di masa depan kerana pernah ada insiden serupa yang melibatkan pesawat MASWings Twin Otter di landasan Marudi dan Bario sebelumnya,” kata Gerawat ketika dihubungi.

Gerawat meminta orang ramai untuk tidak membuat spekulasi mengenai penyebab kejadian itu dan menunggu penemuan siasatan oleh MASWings dan Jabatan Penerbangan Awam.

“Saya harap MASWings dapat merancang dan menjaga jadwal penerbangan tetap mereka ke STOLports luar bandar walaupun pesawat ini tidak berfungsi.

“MASWings melalui Perkhidmatan Udara Luar Bandar mereka telah menyediakan hubungan dan saluran kehidupan ekonomi yang sangat boleh dipercayai dan penting bagi penduduk luar bandar kami. Ini sangat dihargai oleh masyarakat luar bandar kami, ”katanya.

“Saya ingin merayu kepada Malaysia Airport Berhad dan Kementerian Pengangkutan untuk meningkatkan STOLports luar bandar di Bario, Long Seridan, Long Banga, Long Lellang, Taman Nasional Mulu, Ba Kelalan dan Long Akah untuk keselamatan dan keselesaan penumpang luar bandar kami.

“Mungkin sudah waktunya untuk meningkatkan dan memperluas beberapa landasan pacu ini,” tambahnya.

Sementara itu, dalam satu kenyataan kepada media, MASWings mengesahkan kejadian itu dan mengatakan pihaknya bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa yang berkenaan dalam siasatan yang sedang dijalankan.

Rujukan: Borneo Post