E-rokok merosakkan arteri seperti rokok biasa: Kajian

Walaupun dipercayai bahawa e-rokok adalah pilihan merokok yang lebih selamat, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa e-rokok lebih berbahaya bagi arteri dan saluran darah seperti rokok biasa. 

Penyelidikan baru itu diterbitkan dalam Journal of the American Heart Association , sebuah jurnal akses terbuka dari American Heart Association , dan dibiayai melalui Pusat Tembakau Ilmu Pengawalseliaan Persatuan Jantung Amerika , sebuah organisasi kesihatan sukarela terkemuka yang dikhaskan untuk dunia hidup lebih lama, lebih sihat.

Menurut penulis kajian Jessica L Fetterman, PhD, penolong profesor perubatan di Boston University School of Medicine, banyak orang percaya e-rokok lebih selamat daripada rokok yang mudah terbakar. “Sebenarnya, kebanyakan pengguna e-rokok mengatakan alasan utama mereka menggunakan e-rokok adalah kerana mereka berpendapat e-rokok kurang berisiko untuk kesihatan.

Sementara itu, bukti dari kajian saintifik semakin meningkat bahawa e-rokok mungkin tidak lebih selamat alternatif untuk menghisap rokok tradisional mengenai kesihatan jantung. Kajian kami menambah bukti itu, “katanya.

Fetterman dan rakannya mengkaji lebih dari 400 lelaki dan wanita, berumur 21 hingga 45 tahun, yang belum didiagnosis dengan penyakit jantung atau faktor risiko penyakit jantung. Peserta kajian merangkumi 94 orang bukan perokok, 285 perokok rokok, 36 pengguna e-rokok dan 52 pengguna ganda yang merokok yang mudah terbakar dan menggunakan e-rokok.

Perokok rokok mudah terbakar dan dua pengguna lebih tua daripada pengguna bukan perokok dan e-rokok, sementara pengguna e-rokok lebih cenderung lebih muda, lelaki dan berkulit putih. 

Semua pengguna e-rokok adalah bekas perokok rokok tradisional. “Kami mengkaji ukuran fungsi saluran darah pada e-rokok dan dua pengguna yang telah menggunakan e-rokok selama sekurang-kurangnya tiga bulan,” kata Fetterman.

“Sebilangan besar kajian hingga kini telah melihat kesan penggunaan e-rokok akut pada fungsi saluran darah yang diukur tepat sebelum dan sesudah penggunaan, sedangkan kajian kami menilai fungsi saluran darah dalam penggunaan e-rokok kronik di kalangan orang dewasa muda yang sihat,” tambahnya. Fetterman. 

Para penyelidik mendapati bahawa bekas perokok yang beralih ke e-rokok dan dua pengguna mempunyai indeks peningkatan yang serupa dengan pengguna rokok tradisional, yang bermaksud bahawa arteri mereka sama kaku.

“Pengerasan arteri dapat menyebabkan kerosakan pada saluran darah kecil, termasuk kapilari, dan memberi tekanan tambahan pada jantung, semuanya dapat menyumbang kepada perkembangan penyakit jantung,” kata Fetterman. 

Para penyelidik juga mendapati bahawa sel-sel yang melapisi saluran darah, yang disebut sel endotel, kelihatan sama rosak sama ada orang menggunakan e-rokok, rokok mudah terbakar atau kedua-duanya.

“Sel-sel endotelial dari pengguna e-rokok atau dua pengguna menghasilkan kurang sebatian oksida nitrat pelindung jantung, dibandingkan dengan pengguna bukan tembakau.

Sel-sel mereka juga menghasilkan spesies oksigen yang lebih reaktif, yang menyebabkan kerosakan pada bahagian sel seperti DNA dan protein, “kata Fetterman. “Hasil kajian kami menunjukkan tidak ada bukti bahawa penggunaan e-rokok mengurangkan kecederaan kardiovaskular, disfungsi atau bahaya yang berkaitan dengan penggunaan produk tembakau yang mudah terbakar,” tambah Fetterman.

Dia menyatakan kajian jangka panjang diperlukan untuk menentukan apakah kerosakan vaskular dari e-rokok sahaja berubah dari masa ke masa.

Sumber: devdiscourse