PKPB – Perlis Membenarkan Solat Jumaat Bersyarat Untuk Pegawai Masjid

Perlis telah memberikan kebenaran bersyarat bagi pegawai masjid dan ahli jawatankuasa untuk menunaikan solat Jumaat di masjid mereka mulai 15 Mei dan sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO).

Dalam satu kenyataan hari ini, Raja Muda Perlis, Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalulail, berkata Majlis Agama Islam negeri telah mempertimbangkan pandangan Jawatankuasa Fatwa negeri, Muzakarah Khas Malaysia (perbincangan) bagi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam (MKI) dan Kementerian Kesihatan, dan memutuskan perkara berikut:

  • Jemaah, termasuk imam dan khatib, tidak boleh melebihi 12 orang atau kurang dari tiga orang.
  • Masjid ini tidak dibuka untuk orang ramai. Hanya pegawai masjid dan ahli jawatankuasa yang dibenarkan, dan solat mesti dilakukan di kawasan terbuka masjid jika boleh.
  • Individu yang berumur lebih dari 60 tahun dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan tidak dibenarkan hadir.
  • Jarak sosial sekurang-kurangnya dua meter antara individu, termasuk semasa solat, mesti dijaga sepanjang masa. Topeng muka adalah wajib.
  • Tempoh solat terhad kepada 15 minit. Tidak ada hubungan fizikal antara anggota jemaah, dan mereka harus segera pergi setelah solat selesai.

Kenyataan itu juga mengatakan bahawa majlis agama negeri tidak akan memenuhi permintaan ketua masjid sekiranya mereka tidak dapat mematuhi syarat yang ditetapkan.

“Diingatkan, atas perintah Allah, bahawa Perlis adalah negara pertama yang diisytiharkan sebagai ‘zon hijau’.

“Marilah kita bersama-sama mempertahankan berkat ini dan terus berdoa kepada Tuhan dan mempraktikkan disiplin diri untuk memastikan bahawa Perlis akan diisytiharkan sebagai ‘zon putih’ dalam waktu dekat dan tetap seperti itu untuk kebaikan rakyat,” Raja Muda dari Perlis berkata dalam kenyataan yang disiarkan oleh Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin di laman Facebook rasminya.

Sumber: MalayMail


Follow Podcasts Kami:

Portal: https://mrbagaimana.com/

Podcasts: https://mrbagaimana.com/portfolio/

Podcasts Blog: https://mrbagaimana.com/category/podcasts/

Media Sosial Mr Bagaimana: Facebook, Twitter, Instagram, Linked In, Pocket, Path, Pinterest, Tumbler


Terkini di Mr Bagaimana Podcasts