Menteri Kewangan Menetapkan Bantuan BPN Untuk 2.3 Juta Pemohon Baru Dibayar Mulai 15 Mei

Kementerian Kewangan akan mengeluarkan sejumlah RM11 bilion di bawah program Bantuan Prihatin Nasional, yang pada awalnya diperuntukkan sebanyak RM10 bilion, kerana menyoroti 2,3 juta permohonan baru dan permohonan bantuan tunai.

MoF sebelumnya telah menyatakan bahawa permohonan dan banding baru untuk BPN akan dibuka dari 1 April hingga 30 April tahun ini, untuk memastikan bahawa bantuan tunai akan sampai kepada mereka yang layak dan benar-benar memerlukan.

“Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia telah menyelesaikan kajian semula permohonan dan banding baru ini. Oleh itu, saya dengan senang hati mengumumkan bahawa 2.3 juta permohonan dan rayuan baru untuk BPN telah disetujui, dengan jumlah pembayaran terkumpul sebanyak RM1.7 bilion. 

“Orang ramai boleh memeriksa status permohonan dan rayuan BPN mereka mulai 9 Mei 2020 melalui pautan https://bpn.hasil.gov.my/ . BPN akan dibayar kepada penerima yang layak dalam satu pembayaran mulai 15 Mei, 2020, “kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dalam satu kenyataan hari ini.

“Dengan persetujuan permohonan dan rayuan baru ini, jumlah penerima BPN pada masa ini berjumlah 10.6 juta, dengan jumlah pengeluaran terkumpul sebanyak RM11 bilion (peningkatan RM1 bilion di atas peruntukan awal RM10 bilion). Kerajaan berharap BPN ini dapat memberi manfaat kepada rakyat dan meringankan beban mereka dalam masa yang mencabar ini, “tambahnya.