Datuk Seri Mahdzir Khalid adalah pengerusi baru Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Dia beroperasi secara rasmi pada 12 Mei.

Jawatan tersebut sebelumnya disandang oleh Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, yang dilantik sebagai ketua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mulai 1 Mei 2020.

Mahdzir adalah timbalan menteri tenaga, teknologi hijau dan air dari Mei 2013 hingga Julai 2015, sebelum dilantik sebagai menteri pendidikan hingga 2018.

Bekas menteri besar Kedah dari Disember 2005 hingga Mac 2008 memegang ijazah sarjana muda dalam bidang Pendidikan dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan menjawat jawatan sebagai ketua Lembaga Pembangunan Pertanian Muda (Mada) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda). Beliau juga memegang jawatan sebagai timbalan ketua Pelancongan Promosi Pelancongan Malaysia di bawah Kementerian Pelancongan Malaysia.

Dalam satu kenyataan, presiden dan CEO TNB, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, berkata, “Bagi pihak lembaga pengarah, pengurusan dan semua kakitangan TNB, saya mengalu-alukan pelantikan Datuk Seri Mahdzir, yang mempunyai pengetahuan dan pendedahan yang luas mengenai industri elektrik. “

“Mengingat masa yang sukar saat ini, kami yakin kepemimpinannya akan membantu mengemudi TNB melalui berbagai cabaran dan mencapai hasratnya untuk mengubah syarikat menjadi antara 10 syarikat utiliti teratas di dunia pada tahun 2025.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Ahmad Badri yang juga pernah berkhidmat sebagai Lembaga Pengarah TNB, yang mewakili Kementerian Kewangan sejak 1 November 2018.

“Kepemimpinan, bimbingan, pengetahuan, nasihat dan komitmennya sangat bermanfaat bagi kita semua,” tambah Amir Hamzah.

Sumber: MalayMail